Sunday, July 21, 2019

Liechtenstein (1) - am mai bifat un stat pitic :) - detalii tehnice

Vedere spre Castelul din Vaduz
Una dintre escapadele mult așteptate ale excursiei in Elveția a fost ziua pe care am dedicat-o micuțului stat Liechtenstein, pierdut șîn mijlocul Alpilor, între granița Elveției cu Austria. Cu excepția faptului că este monarhie (de fapt principat) și un mic paradis fiscal, prea multe date concrete despre Liechtenstein nu știam, dar aveam să aflu. Și cum informațiile turistice despre Liechtenstein sunt limitate sper ca seria aricolelor călătorscopice despre această destinație să vă fie utilă.

Numele principatului este legat de numele unui castel din Austria - Maria Enzensdorf, construit în 1130 de către Hugo von Petronell Liechtenstein. Locul pe care acesta a fost construit se numea Piatra Luminii adică (licht=lumina și stein=stânca).

Începem cu un articol dedicat aspectelor mai tehnice - good to know - pentru planificarea călătoriei și promit să revin într-un altul cu impresii despre micuța capitală - Vaduz. Așadar:


Autobuzul Sargans - Vaduz
Câteva cifre: Liechtenstein-ul are o suprafață puțin mai mare de 160 km² și o populație de circa 37.000 de locuitori, ce viețuiesc în cele 11 comune. Și ca o curiozitate, în Liechtenstein sunt mai multe firme înregistrate decât cetățeni, asta și datorită avantajelor fiscale oferite de principat😃. Capitala este stabilită la Vaduz, iar cel mai mare oraș este Schaan. 

Cum ajungi? Liechtenstein este accesibil fie din Austria, fie din Elveția, cele doua țări vecine. De mentionat ca nu are aeroport, prin urmare vei ajunge aici fie cu mașina, fie cu trenul (are o singură cale ferată operată de căile ferate austriece și vreo 3 sau 4 trenuri pe zi). In schimb există un sistem destul de bine pus la punct de autobuze, gata să preia fluxul de călători sosiți în gările de frontiera cu cele două state vecine și care face legatatura cu majoritatea localitaților din Liechtenstein.

Intrucat ne aflam în Elveția am luat trenul pe ruta Zurich - Sargans. Biletul costa 66 CHF (dus - întors), iar călătoria durează cam o oră. Pe drum peisajul se schimbă, de la aspectul urban și industrial al Zurich-ului, la zona rurala elvețiană, cu pășuni întinse și turle înalte de biserici, la peisajul montan al Alpilor ce te înconjoara imediat ce ai coborat în Sargans.

Statia de autobuz Vaduz Post
Ai impresia că te afli într-o cetate de piatră. In imediata apropiere a gării se află stația de autobuze verzi LIEmobil ce te vor conduce peste graniță. Pentru a ajunge în Vaduz luați autobuzul nr.  12, iar peste 30 min și aproximativ 24 de stații sunteți deja dincolo de graniță,  chiar in inima capitalei. Stația terminus se numeste Vadus Post, iar biletul de autobuz costa 12 CHF (dus - întors) și poate fi achiziționat direct de la șofer.

Cum platesc? Franci elvetiei si euro. Moneda oficială este francul elvețian, întrucât Liechtenstein-ul este uniune vamală și uniune monetară cu Elveția, însă nu am avut probleme în a achita și cu euro. In majoritatea magazinelor prețurile sunt afișate și-și, așa că nu va fi greu să vă descurcați.

Ce e de văzut / făcut? Te poți plimba (evident) și vizita, căci de aia te afli aici. Mai jos o selecție a obiectivelor, pe care am detalit-o mai pe larg aici.

Viza de Liechtenstein
  • Strada pietonală (Das Städtle) din centrul orașului, pe care sunt înșirate toate obiectivele principale: clădirea guvernamentală, (un fel de) parlament, oficiul de turism, Muzeul Național, Tezaurul, Muzeul Poștei, Muzeul de Artă, Primăria, Banca Națională (Regională) și câteva magazine de ceasuri și suveniruri.
  • Insăși strada pieonală este o expoziție de timbre în aer liber, căci din 2011, 25 dintre mărcile poştale importante emise în Liechtenstein au fost reprezentate pe caldarâm, la dimensiuni mult mari.
  • Muzeul Național - cu expoziții permanente despre istoria, industrie și știință naturală.
  • Tezaurul - în care puteți vedea o replică a coroanei ducale a prinţului Karl I de Liechtenstein, dar si o impresionantă colectie de oua Faberge. Tot aici sunt expuse roci aduse de pe Lună, cadou făcut principatului de preşedintele american Richard Nixon, în semn de recunoştinţă pentru ajutorul oferit NASA de către compania Balzers AG, al cărei sediu era în principat. 
  • Muzeul Poștei - cu colecția sa de timbre și efecte poștale vechi
  • Trenulețul (Citytrain) - un trenuleț colorat și animat, care te plimbă vreme de 35 min pe straduțele din Vaduz și îți spune povestea locurilor pe lângă care treci. E un mijloc la îndemână să vezi orașul fără prea mult efort fizic. Un tur clasic costa 10 CHF, iar în fiecare zi sunt 2 curse (13:30 și 16:30).  
  • Casa Rosie - una dintre casele pitorești din Vaduz, devenită un fel de city-icon, este o construcție medievală, aflată la marginea unei podgorii. 
  • Castelul princiar - ce aparține familiei princiare din 1712 și a devenit reședință oficială din 1938, veghează asupra capitalei Vaduz. Din păcate , nu este deschis pentru vizitare, fiind locuit în mod activ de membrii familiei regale.
  • Viza de Liechtenstein - cu toate că granțele sunt deschise și intrarea in Liechtenstein se face fără nicunfel de formalități, puteți obține, contra cost (3 CHF) viza turistică. Ea poate fi aplicată la oricare dintre magazinele de suveniruri de pe Das Städtle și poate fi un suvenir inedit.

Prețurile sunt destul de piperate, asemănătoare celor din Elveția. Cât despre suveniruri, opțiunile sunt extrem de limitate - fie cele pe care le găsești și în Elveția (clopoței, ciocolată elvețiană, magneți și alte kichoshenii la prețuri obscen de mari - o vedere 2 euro, un magnet 5-7 euro), fie colecții / selecții de timbre. Cu ce m-am întors eu acasă? cu viza de Liechtenstein, cu o mulțime de poze și o sticlă de vin din podgoriile princiare. De altfel, Liechtenstein-ul este recunoscut pentru podgoriile sale și producția de vinuri de înaltă calitate.

No comments:

Post a Comment