Sunday, July 30, 2017

Bulgaria (6) - Demir Baba, Marin Petrov si Cetatea Abritus de la Razgrad

(continuam povestea calatoriei in Bulgaria, zona Razgrad. Prima parte a experientei o gasiti aici)

Dupa Mormantul lui Dromichete, la nici 5 min si la o distanta de 2,5 km am facut urmatoarea oprire - Mormantul lui Demir Baba. Primul detaliu care te (aproape) socheaza, dar si amuza in acelasi timp, sunt multitudinea de zdrente de tot felul legate prin copaci, de balustrada sau de banci. Exista in credinta locului speranta ca, lasand un obiect de imbracaminte, boala si raul se vor indeparta de cel al carui obiect este lasat la acest loc sfant. Asa ca oameni mai mult sau mai putin evlaviosi si-au uitat pe aici sosete, tricouri, saluri, batiste, etc.

Dar sa incepem cu inceputul: De la nivelul drumului principal mergi pe o poteca ce intra in padure, apoi incepi sa cobori treptele (vreo 200 si ceva) si ajungi intr-un luminis ce pare rupt din alta poveste si bine ascuns in maruntaiele padurii, la umbra unei stanci inalte.

Bulgaria (5) - Rezervatia Srebarna si Mormanul lui Dromichete

Cu bacul spre Silistra
Am comis-o din nou si ne-a placut la fel de mult ca de fiecare data! Unde, cum si de ce...in cele ce urmeaza!

Am plecat cu prietenii de la Terra Incognita la drum, sa descoperim o noua particica din Bulgaria vecina. De data aeasta am avut in "meniu" un pic de delta si pelicani, un pic din istoria tracilor, a romanilor, ceva medieval-o islamic si detalii scluptate in lemn prin anii '70. Par un mix ciudat si neomogen? Eu zic sa nu va precipitati si sa cititi mai departe. S-ar putea sa va schimbati planurile de calatorie, sau sa includeti locatii noi:

Muzeul rezervatiei din Srebarna
Am inceput programul dis de dimineata, caci drumul era lung si plin de surprize, dupa cate ne-a avertizat Razvan. Am pornit din Bucuresti, iar prima oprire - bacul de la Calarasi, cu care am traversat Dunarea, iar dupa cateva sute de metrii, am ajuns la granita cu Bulgaria, in Silistra. Cu bacul luat 😀 am pornit spre primul dintre obiectivele din programul nostru - Rezervatia Biosferica de la Srebarna, o mini delta (tot) a Dunarii, situata pe una dintre rutele majore de migratie a pasarilor (ei bine da, pasarile calatoare nu zboara asa, fiecare pe unde vrea, ci au rute clare si stabile, asemeni culoarelor de zbor pentru avioane. Oare au si turn de control?).
Mike in actiune, cu ochii pe pelicanii din Delta


Monday, July 17, 2017

Bucuresti (31) - Pe urmele familiei Chrissoveloni prin centrul vechi

Sursa foto
Dupa-amiaza de vara, tocmai buna pentru a descoperi noi intelesuri pentru locurile si cladirile pe langa care trecem aproape zilnic, in acelasi iures ce poarta amprenta rutinei. De data aceasta i-am ales ca parteneri de calatorie pe cei de la Asociatia Istoria Artei, intr-un tur pietonal printre cladirile ce au facut parte din patrimoniul familiei Chrissoveloni. Turul a fost condus de d-na Oana Marinache, istoric de arta si presedinta asociatiei, care ne-a purtat pasii pe Lipscani, dar si prin tumultoasa viata a familiei, legaturile cu marile nume ale epocii si ceea ce a ramas in urma lor - trei foste sedii de banca si a unui centru comercial: BNR - filiala Bucuresti (Lipscani nr. 8), imobilul de la numarul 29, Carturesti Carusel (Lipscani nr. 55) si Palatul Sutu. O calatorie interesanta, care se intrepatrunde cu viata financiara a Bucurestiului de la final de sec XIX si inceput de sec XX.

Saturday, July 15, 2017

Romania (28) - Adamclisi, certificatul de nastere al poporului roman


Daca ai facut scoala in Romania, e imposibil sa nu fi auzit de Adamclisi. Imi amintesc cum ne povestea profa de istorie despre aceasta mica localitate din Dobrogea atunci cand invatam despre razboaiele daco-romane si formarea poporului roman. Si daca tot am amintit de orele de istorie, hai sa intram un pic in detalii - in 102 i.H, Traian a iesit invingator impotriva dacilor, chiar in apropiere de acest loc. In cinstea soldatilor sai cazuti in lupta cu neinfiricatii daci, dar si pentru a sarbatorii victoria mult asteptata imparatul roman a comandat construirea, la (ceea ce numim astazi) Adamclisi a unui monument robust si falnic, vizibil de la mare departare pe care l-a numit Tropheum Traiani, iar in apropiere, pe locul localitatii afectata de razboi, a construit o cetate romana care a purtat acelasi nume - Tropheum Traiani.

Dar cu siguranta va intrebati de unde vine numele de Adamclisi, daca romanii au numit cetatea Tropheum Traiani - ei bine, vine de la alti prieteni cotropitori ai nostri - turcii. In limba turca Adamclisi inseamna Biserica Omului (Adam= om, kilise=biserica. Cu alte cuvinte Biserica lui Adam). 

Tuesday, July 4, 2017

Romania (29) - Domeniul Clos des Colombes

Clos des Colombes
Cred in intamplari si in coincidente fericite, cred ca locurile frumoase si mai putin stiute se dezvaluie incet celor care nu inceteaza sa viseze ca ele exista.

Era trecut de ora pranzului, iar noi ne intoarceam la hotel dintr-o mini excursie la Adamclisi, ce se dorea a include si o vizita la crama si podgoria Murfatlar. Daca la Adamclisi am avut parte de o surpriza placuta (cititi aici), la Murfatlar am zis merci ca nu ne-am ales cu un sut in fund (dezamagitor!).

Asadar, pe o temperatura de 35 de grade, rupti de caldura si de foame, am decis sa oprim la unul dintre localurile ce strajuiesc soseaua ce duce spre Olimp, aflate in apropierea lacului Tatalgeac.

Saturday, July 1, 2017

O altfel de vacanta la mare - 5 locuri pe care merita sa le vezi (altele decat marea, plaja, barurile si cluburile)

Cand spunem vacanta la mare ne gandim, de cele mai multe ori la plaja, la bronz, la castele de nisip si scoici, la copii si colace colorate, la plimbari pe plaja sau pe faleza, la cocktaiuri reci si aromate pe marginea piscinei, la o bere rece, bancuri fara perdea si ras in hohote. N-am mai fost de ani de zile la mare, si ma refer la o vacanta a carei destinatie finala sa fie marea, iar centrul universului plaja si piscina...inconstient (poate) am asociat ideea de mare cu leneveala, cu tolanitul la soare pana cand pielea se pigmenteaza de la alb-branza la rosu-rac si intr-un final (mult mai tarziu si dupa staturi si straturi de crema) la brun-ciocolata. 

Si cum leneveala nu prea se potriveste cu spiritul calatorscopic, ideea de vacanta petrecuta la mare a fost mai mereu pe loculurile codase, atunci cand ne-am ales itinerariul. Asta pana anul acesta, cand am decis sa dam marii o sansa. Am evitat cele 2 extrme ale litorarului - Mamaia si Vama Veche si ne-am cantonat la Olimp. Nu-o sa va spun povesti cum ca marea ne-a convins definitiv si iremediabil ca este varianta ideala pentru un concediu care sa stinga setea de calatorie, insa am "descoperit" cateva locuri ce merita punctate, in caz ca va aflati pentru cateva zile la malul marii si doriti sa rupeti monotonia statului pe nisip. Si ca sa pastram lucrurile simple, de vara, le-am grupat intr-un top 5 in ordinea preferintei.