Monday, November 4, 2019

Cu ochii după luminițe...

De multe ori în călătoriile noastre ni se întâmplă să ajungem la destinație după lăsarea întunericului,iar de curiozitate sau entuziasm ne place să mai petrecem cateva zeci de minute bucurându-ne de prima întalnire cu o noua destinație. În același sens, excursiile organizate includ in programul lor și tururi de noapte cu autocarul sau pietonale.

Avem zeci de exemple de orașe pe care a doua zi de dimineață nu le-am mai recunoscut, după ce, cu o seară înainte făcusem un tur nocturn pe principalele bulevarde. Pur și simplu păreau un cu totul alt loc, asemeni unei adolescente pe care o vezi (ca să nu zic agăți) vineri seara în club și o redescoperi la cafeaua de dimineață.

Existența unei vieți de noapte active și mai ales felul în care ea se manifestă poate spune multe despre un oraș, despre potențialul său, despre stilul de viață, despre locuitorii săi. Suntem asaltați de luminițe, LED-uri, culori care sparg întunericul nopții - dar câte dintre aceste reclame luminoase sunt cu adevărat utile și de care dintre ele ne leagă momente memorabile? Despre experiențele noastre călătorscopice cu luminițe colorate vorbim în acest articol. 
Fântâna Brâncoveanu - Sectorul 4
Ideea articolului mi-a venit după ce în weekend m-am nimenit pe Bdv-ul Cosntantin Brâncoveanu și l-am traversat de la un capăt la altul. Nu știu câți dintre voi, cititorii mei, locuiți în București (apropo mi-aț dori să știu 😇) și câți dintre voi ați fost recent prin acest cartier (Berceni), dar eu una am fost plăcut surprinsă - deci nu în centrul orașului, ci într-un cartier bucureștean obișnuit, dar care, după lăsarea întunericului e inundat de lumină. Pornind de la fântâna multicoloră din intersecție, avem iluminat stradal atât pe laterale, cât și pe centrul bulevardului, avem obișnuitele reclame luminoase de la parterul blocurilor, celebrele cruci verzi ale afisajelor led de farmacii pe care le remarci de la zeci de metrii distanță (asta este una din caracteristicile și principalele avantaje ale tehnologiei LED), avem spoturi LED multicolore plantate din loc în loc pe suprafața spațiului verde, ceea ce le scote cumva din anonimat, le înveselește și te determină să mai zăbovești un pic cu privirea, atunci când te nimerești la o plimbare în zonă. Undeva în capătul bulevardului, la intersecția cu Str. Turnu Măgurele și Str. Luică s-a amenajat un mic parc pentru copii, cu leagăne, topogane și din nou... luminițe. E ca un Crăciun în mijloc de toamnă și evident o bucurie pentru juniorii bercenari.


LED lights în Istanbul
Unii mai cârcotași ar putea spune că e prea multă lumină, dar până la urma toți vor admite că fața cartierului s-a schimbat odată cu aprinderea becurilor. Asta m-a făcut să mă documentez un pic despre ce înseamnă iluminatul outdoor, că doar nu e același lucru cu beculețele de brad pe care cât de curând voi începe din nou să le descâlcesc. Așa că am aflat că:
  • Tehnologia LED este mult mai economicoasă decât cea clasică;
  • Proba timpului este foarte importanta pentru astfel de produse, întrucât ele trebuie să reziste în foarte multe și dificile condiții - temperaturi extreme, umiditate, poluare, utilizare continuă, radiații UV, etc. 
  • Elementele de protecție utilizate pentru circuitele electronice sunt la rândul lor protejate cu lacuri siliconice industriale și / sau rășini poliuretaniceș
  • Gama de astfel de produse este extrem de variată, iar alegerea unei optiuni premiulm pentru reclamele LED înseamnă un plus de versatilitate și spațiu pentru oricât de multă creativitate .
Luminițe pe Bosfor
Iar daca tot am pomenit de creativitate, ajungem la al doilea gând pe care l-am avut odată cu plimbarea pe Brâncoveanu - mi-am amintit de alte fântâni din care se revarsă nu doar apă, ci și muzică și culoare, iar în plus au făcut din asta un adevărat spectacol care atrage sute de mii de vizitatori și curioși anual. 

Avem celebra Fontana Magica de pe Montjuic din Barcelona, avem celebrele poduri luminate din Istanbul, fațada faimosului magazin Harrods din Londra, iar dacă dorim să depășim limita continentului Fântânile Bellagio din Las Vegas sau Fântâna muzicală a Pagodei Marii Gâște Sălbatice din Xian City, China sunt alte exemple în care tehnologia, lumina și culoarea se împldesc în amintiri de neuitat. În curand cred că se vor adauga în top și fântânile din Piața Unirii. Voi ce ziceți? Tehnologia LED outdoor e prieten sau dușman?

Acest articol a fost scris în cadrul competiției SuperBlog 2019.

No comments:

Post a Comment