Sunday, October 27, 2019

Sfaturi călătorscopice - pregătiri pentru road trip

Majoritatea plimbărilor călătorscopice pe care le facem în țară și despre care povestim apoi pe blog se întamplă să fie cu mașina. Asta nu neapărat ca un moft, căci mașina a renunțat de mult la acest statut, ci mai degrabă din considerente ce țin de libertatea de mișcare și de accesabilitatea mai facilă a unor obiective pe care celelalte alternative de infrastructură nu le pot oferi. 

Bineînteles că și această variantă vine la pachet cu plusuri și minusuri, iar în articolul de față povestim un pic  despre cum pregătim mașina de o astfel de călătorie, așa încăt plusurile să fie mai multe decât eventualele minusuri. Miza rămîne aceeași - experiențe memorabile!

Extrapolând un pic, sfaturile din acest material sunt valabile și pentru un roadtrip mai extins prin Europa, dacă sunteți amatori de astfel de drumuri. Noi încă nu am încercat-o și asta doar pentru că destinațiile pe care le-am ales până acum au fost ușor accesibile cu avionul și transportul local. Niciodată nu e prea târziu pentru experiențe noi, iar posibilitățile de trasee de parcurs cu mașina și obiective de neratat sunt nenumărate, câteva dintre ele chiar pe bucket-list-ul călătorscopic.

De multe ori pornim la drum în trei - noi doi și mașina și asta nu pentru că nu ne plac partenerii de călătorie, ci pentru că de cele mai multe ori e mai ușor să te organizezi în doi, să decizi traseul, să hotărăști opririle, cazările, iar în final toata lumea să fie mulțumită. Uneori poate, din raționamente de costuri e mai optim să cooptezi și alți parteneri de călătorie, dar despre asta vorbim într-un articol viitor. Astăzi e despre pregătirea mașinii.

Odată ce am stabilit detaliile legate de cazare, obiective turistice și traseu, rămâne să pregătim și mașina, în cazul nostru un Renault Megane, pentru drum, fără a pierde din vedere faptul că România nu are foarte mulți kilometrii de autostradă și avem de-a face cu drumuri de bună, medie și proastă calitate, iar același lucru poate fi valabil și în cazul oricarei destinații. Fiecare cu hârtoapele ei, nu vă imaginați că în afara României drumurile sunt perfecte, iar un service auto convenabil mereu la îndemână!

Arhiva personală
Așadar în primul rând ne asigurăm că revizia anuală a fost făcută (schimbul de ulei, filtru ulei, filtru habitaclu, filtru de aer) și dacă tot am făcut o vizită la service ne asigurăm că nu avem defecțiuni la sistemul de frânare, nu avem scurgeri/pierderi de alte lichide (antigel, lichid de frânare); nu uităm nici de sistemul de climatizare/aer condiționat și ne asigurăm că și el funcționează corespunzător și de ce nu, verificăm și sistemul de direcție, amortizoare, suspensie pentru a ști dacă facem sau nu cu succes față ”minunatelor gropi” ale patriei noastre. 

Pasul doi, ne asigurăm că nu avem martori de culoare roșie sau galbenă aprinși în bord și poate cel mai important lucru, ne asigurăm ca pneurile sunt în bună stare, având presiunea corespunzătoare, specificată de fabricant.

Pasul 3, indiferent de destinație și de dificultatea traseului, la plecare mașina trebuie să fie curată, ștergătoarele funcționale, la fel și luminile, atât cele ale farurilor, stopurilor cât și cele ale semnalizatoarelor. Acordăm atenția cuvenită și bateriei, mai ales atunci când știm ca este mai veche de 5 ani, verificăm tensiunea la borne cu motorul oprit, cât și cea cu motorul pornit pentru a fi siguri că sistemul de încărcare al acesteia funcționează corespunzător. 

Arhiva personală
Și dacă tot am pomenit de gropi, iar staarea drumurilor poate fi oricând una dintre surprizele unui road-trip (placută sau mai puțin plăcută), nu ar fi rău să aruncăm o privire și pe accesoriile menite să protejeze mașina în astfel de situatii. Noi am intrat pe site-ul AutoGedal.ro pentru un scut de motor solid și trainic pentru Renault, care ne ferește de neplăcerile cauzate de spargerea băii de ulei și eventual a cutiei de viteze, dat fiind faptul că modelul nostru nu se laudă cu o gardă la sol generoasă. 

Iar pentru că în vacanțe ne place să ne plimbăm mult în aer liber și să profităm la maxim de vremea frumoasă, de câțiva ani am descoperit și plăcerea pedalatului pe doua roți. Așadar, atunci când traseul ne-o permite, luam cu noi biciletele în concediu, iar aici apare prima provocare, căci spațiul interior este limitat și în genere destinat bagajelor. Soluția am găsit-o tot pe  folosim un cârlig de remorcare special pentru Renault, de care prindem apoi suportul pentru cele două biciclete. Acum avem și spațiu de bagaje,  iar bicicletele sunt în siguranță și gata de pedalat. Apropo, trasee foarte frumoase și pitoreși sunt prin Transilvania, traversând localitățile foste cetăți și cu biserici fortificat, iar asta ne propunem pentru o viitoare vacanță călătorscopică. Povestim la întoarcere.

Arhiva personală
Pentru final am păstrat un aspect care, pe cât de evident este pentru orice pasionat de călătorii, pe atât de omis este de cele mai multe ori - orietarea în spațiu. Drumurile cu mașina pot reprezenta o provocare în aceasta direcție, mai ales că nu de puține or avem de a face cu porțiuni de drum închis, accidente care conduc la rute alternative, etc. Așadar este important să nu lăsăm orientarea la întâmplare și nici să ne bazăm doar pe instinctul de plimbăreți experimentați - sistemul de navigație al mașinii sau aplicațiile de genul Waze, ce se pot conecta prin sistemului Android Auto sau pt fanii iOS, CarPlay la sistemul de navigație al mașinii, ne pot scoate din bucluc de multe ori sau ne pot indica alternative de traseu mai scurte sau mai rapide. Nu uităm și de casca handsfree cu conectare prin Bluetooth, un accesoriu indispensabil șoferilor precauți, dat fiind că mai nou ne putem alege cu o amendă substanțială dacă suntem prinși la volan butonăm smartphone-ul. 

În final vă doresc drumuri sigure, precauție maximă și nu uitați că pregătirea mașinii pentru un drum lung este echivalentă cu o pregătire conștincioasă a bagajului - riscuri minime, satisfacții maxime și vacanță fără griji.

Acest articol a fost scris în cadrul competiției SuperBlog 2019, dar sfaturile rămân utile oricând aveți nevoie de ele.

No comments:

Post a Comment