Saturday, April 15, 2017

Cuba cu Terra Incognita - o seara de si cu poveste

Sursa
Ce face un pasionat de calatorie atunci cand nu e pe drum si nici nu planifica urmatoarea plecare? Asculta povestile si experientele altor pasionati, aduna idei si se "hraneste" cu entuziasmul si energia pozitiva pe care acestia o emana.

Voua vi s-a intamplat sa ascultati istorisirile amicilor proaspat intorsi din vacanta si toate bucuria lor sa va incarce bateriile calatoare? Ei bine, noi ne-am inceput saptamana cu o astfel de experienta si nu are cum sa ne mearga altfel decat bine.

Despre Cuba la Journey Pub
Dar sa lasam introducerile, caci sunt multe de povestit. Evenimentul de luni (10 aprilie 2017, sa se consemneze pentru posteritate) a fost organizat de partenerii nostri de calatorie de la Terra Incognita intr-o locatie ce degaja aer calator prin fiecare zid - Journey Pub si a fost despre Cuba. V-am obisnuit pe blog cu povesti din experientele proprii, insa o astfel de aventura merita impartasita. Asadar ce am aflat inedit despre tara pe care oti o recunoastem dupa stereotipurile-simbol - trabucuri, masini din anii '50, romul, Fidel Castro, Che Guevara si Buena Vista Social Club?


1. Cel mai mare dusman al cubanezilor sunt americanii, dar cu toate astea visul cubanez este sa traiasca visul american. Unde mai pui ca, majoritatea cubanezilor au o ruda prin State care ii ajuta financiar (in Cuba, ca strain nu ai voie sa iti deschizi o afacere decat daca ai un partener cubanez, care obligatoriu detine peste 50% din firma. Dar cubanezii sunt inventivi si astfel rudele cubanezo-americane, sustinute de neaosii cubanezi de acasa, au rezolvat si acest impediment);

Tuesday, April 11, 2017

Romania (25) - Sibiul, prin aburi de locomotiva

Sibiul turistic si-a legat numele de anul 2007, atunci cand a fost capitala europeana a culturii. Atuci s-a investit puternic in renovarea cladirilor istorice, dar si in diferite facilitati pentru turisti. Anii au trecut, mai exact vreo 10 si (surprinzator) multe din cele facute atuci au reusit sa se pastreze. 

Alaturi de Arhiva de Geografie si de Calator prin garile de odinioara am descoperit insa un loc uitat de tot ce a insemnat "capitala europeana a culturii", dar care desi cam prafuit si aproape necunoscut, spune o poveste. Iar noua, calatorscopicilor, ne plac locurile si lucrurile cu poveste, asa ca vizita ne-a venit "manusa". Ei bine, nu departe de centrul istoric al Sibiului, dar suficient de bine ascuns incat sa treaca neobservat, se afla Muzeului Locomotivelor cu Abur. Asa-i ca suna interesant? Haideti sa va povestesc cate ceva despre el:

Ca sa nu plecati la drum cu false asteptari si sa ma boscoroditi la sosire, o sa va spun, din capul locului ca termenul de muzeu, in acest context, este mult supraevaluat. In fapt este vorba despre o zona de triaj, aflata nu departe de gara din Sibiu, unde au fost depozitate "bunicutele cu aburi".  Totul este in aer liber, fara vreun fel de decor sau explicatii, insa experienta este inedita. 

Muzeul a fost inaugurat 1994 si este "casa" a 35 de locomotive, 2 pluguri, 2 macarale, toate construite in perioada 1885 – 1958, cateva dintre ele de productie romaneasca (uzinele Domeniilor Resita, 23 August si Malaxa), dar si de pe alte meleaguri(Schwartzkopff, Orenstein & Koppel, Borsig din Berlin, Mavag din Budapesta, Skoda, etc).