Tuesday, December 27, 2016

Weekend de poveste (medievala): Harman-Prejmer-Brasov


Sursa Pinterest
Se spune ca luna decembrie e luna cadourilor, iar pentru pasionata de calatorii din mine, ce cadou poate fi mai minunat decat o plimbare in care descoperi locuri si lucruri noi, in care de bucuri de o portie mare de istorie, in care intelegi un mic mai mult din viata de zi cu zi a generatiilor de acum cateva sute de ani si iti incarci bateriile?


Cu aceste ganduri in minte am pornit la drum spre un weekend prelungit cu aer medieval.

Pe unde ne-am plimbat?


Monday, December 26, 2016

Romania (21) - Cetatea fortificata de la Prejmer

Curtea interioara a cetatii Prejmer
Ne doream de mult sa ajungem la Prejmer, fascinati de cateva imagini aeriene ale cetatii vazute la televizor si apoi pe net si iata ca inceputul lui decembrie ne-a oferit aceasta ocazie- un weekend prelungit in care am descoperit nu doar cea mai veche biserica fortificata din Tara Barsei, cu o arhitectura inelara deosebita si foarte practica, dar si Harman-ul o alta fortificatie transilvaneana despre care puteti citi pe blog. 

Am ajuns in jurul pranzului, astfel ca poate ora, sau frigul de afara faceau orasul sa para pustiu. Ne-am indreptat pasii spre cetate, am traversat tunelul ce duce spre intrare. N-am oprit sa achitam biletul de acces si apoi, fara prea multe indiciatii sau cuvine introductive am pornit exploarea fortificatiei. La capatul culoarului am intrat in prima curte interioara, denumita curtea brutarilor (datorita unei brutarii amplasata in aceasta incinta) - aici doua magazinute de suveniruri cu firme pictate manual, dar inchise, iar in stanga intrarii un gang in scari. Am urcat scarile si ne-am trezit intr-un mic muzeul (zic trezit, pentru ca nu era niciun indicator care sa marchezi existenta acestuia sau sa invite potentialii turisti inauntru) cu costume si mobilier traditional, cu unelte si alte obiecte specifice perioadei medievale.

Thursday, December 22, 2016

Romania (22) - Biserica evangelica fortificata din Harman

Despre Harman auzisem prea putine si probabil ca, la fel ca mine sunt si altii. Tocmai de aceea, odata ce am "descoperit-o" si indragit-o, chiar de la prima vizita, am decis sa ii dedic un articol intreg, cu speranta ca numarul pasionatilor de calatorii, escapade de weekend in locuri cu istorie ce viziteaza Biserica evangelica fortificata din Harman va creste considerabil. In fapt, biserica de la Harman este una dintre cele mai mari si mai bine pastrate biserici fortificate din Tara Barsei.

Harman-ul se afla la aprox. 8 km de Brasov, pe drumul spre Tg. Secuiesc. E relativ usor de ajuns, astfel ca, in nici 10 min de cand am parasit orasul de sub Tampa (a.k.a. Brasov) ne aflam in fata zidurilor groase din piatra ce apara biserica, de mai bine de 800 de ani. Am parcat si pentru cateva momente am admirat exteriorul fortificatiei: ziduri din piatra, masive, santul de aparare (probabil odata umplut cu apa) si turlele bisericii ce se inaltau semete deasupra intregii asezari. 

Sunday, December 4, 2016

Bucuresti (26) - Palatul Elisabeta, vedere de peste gard

V-am obisnuit ca pe Calatorscop sa cititi despre locurile pe care le vizitez si pe care va recomand sa nu le ocoliti in iesirile voastre, fie ca acestea se numesc plimbari, vacante, concedii sau pur si simplu pauze de relaxare. Articolul de astazi este insa putin diferit, caci vorbeste despre Palatul Elisabeta, un loc pe care imi doresc sa il vizitez si care imi pare, pe cat de simplu pe atat de atragator si totusi invaluit in mister.

Saturday, December 3, 2016

Bucuresti (25) - Muzeul Cotroceni - a doua sansa

Holul de Onoare
Intr-unul dintre primele articole din seria Bucuresti de pe Calatorscop, v-am povestit despre experienta (neplacuta) pe care am avut-o vizitand Palatul Cotroceni. Au trecut aproape 3 ani, intre timp s-a schimbat si "locatarul principal al palatului" si ne-am facut curajul sa revizitam muzeul, cu speranta sincera ca de data aceasta ceva va fi altfel. De teama experientei trecute, am ales sa nu mai mergem de capul nostru, ci cu un grup de profesionisti si pasionati de plimbari, adica cu cei de la Terra Incognito, alaturi de care am adunat cateva experiente deopotriva interesante si placute despre care puteti citi pe blog (aici si aici). Asadar, cu incredere si elan, intr-o duminica de toamna tarzie ne-am dat intalnire la poarta Muzeului Cotroceni (desi adresa oficiala este cea din Bdv Geniului nr 1, intrarea se face din soseaua Cotroceni - cea in panta, paralela cu gardul Gradinii Botanice), la ora stabilita, conform rezervarii prealabile. Si de aici incepe aventura: