Sunday, October 28, 2018

Slovenia (2): Toamna in Ljublijana, orasul dragonilor

Ljublijana - capitala dragonilor
Ljubljana ne-a intampinat cu ceata si ni s-a dezvaluit incet, asemeni unui cadou mult asteptat impachetat in graba. Bucuria a fost insa la fel de mare si pot afirma chiar ca, dupa aceasta vizita Ljublijana a intrat in topul personal al celor mai cochete si intime orase pe care le-am vizitat, alaturi de Praga, Paris si Salzburg.

Atat din punct de vedere istoric, cat si estetic capitala slovena este puternici influentata de pozitia sa geografica, la rascrucea dintre lumea germanica, cea latina si evident cea slavica. Cu toate acestea Ljublijana si Slovenia in general este mai mult vestica, decat estica, comparatic cu celelalte tari din fost Iugoslavie.

Centrul orasului si atmosfera de inceput de toamna m-a dus cu gandul la Karlovy Vary, la aerul tihnit care te imbie la plimbare, la cladirile care toate par sa ascunda povesti pe care e musai sa le descoperi, la oamenii zambitori si parca bucurosi de oaspeti...fie si intr-o zi (ca oricare alta) a saptamanii. Iar atmosfera de poveste nu este pur intamplatoare, mai ales ca simbolul orasului este chiar dragonul, personaj mitologic in  jurul caruia se tese legenda Ljublijanei (dar povestim si despre asta).

Tuesday, October 23, 2018

Slovenia (1) - Kranj, orasel de poveste

Coltisor romantic in Kranj
Unul dintre lucrurile care ma bucura cel mai tare atunci cand calatoresc este sa descopar intamplator locuri noi, neplanificate si care sa ma cucereasca iremediabil cu farmecul lor. O excursie bine planuita si cu timpul la limita rareori iti da aceasta ocazie, astfel ca mesajul de mai sus vine si ca o recomandare (pentru mine si pentru voi) - Lasati-va timp suficient sa simtiti atmosfera locurilor pe care le vizitati, sa va abateti de la clasicul drum batut in lung si-n lat de turisti si sa descoperiti micile comori ascunse! - acolo este de fapt magia.

Scurta vizita in Slovenia a venit si cu o astfel de surpriza, mai exact cu o seara petrecuta in pitorescul orasel Kranj (sau, daca este sa ne luam dupa denumirea istorica purtata pana in 1918 - Krainburg, un nume cu ceva mai multa greutate si inspiratie boema), despre care insa ghida nu ne-a spus prea multe. Oraselul se afla la doar 30 de minute de capitala slovena Ljublijana, ascuns intre munti, pe malurile raurilor Sava si Kokra.  De altfel, Kranj este singurul oras din Slovenia din care poti vedea cele mai inalte 3 varfuri ai Alpilor Sudici (aflat pe teritoriul sloven): Triglav, Stol si Grintavec. Este deopotriva o destinatie de luat in calcul atat pentru iubitorii muntelui, cat si pentru cei pasionati de istorie si medieval.

Tuesday, October 9, 2018

Bosnia (1) - surprinzatoare si de revazut

Coasta bosniaca a Adriaticii si statiunea Neum
Primul lucru care imi venea in minte cand auzeam Bosnia era razboi si probabil ca mine multi alti colegi de generatie, care ne-am trait copilaria in anii '90, cand fosta Iugoslavie se destrama, iar conflictele armate, bombardamentele, zecile de victime, de orase si cladiri distruse numarate de buletinele de stiri erau la ordinea zilei. Cred ca a fost primul context in care am auzit de NATO si de ONU si a fost nevoie de mult timp dupa sa inteleg ce e de fapt cu aceste organisme si evenimentele care schimbau harta Europei si chiar la granita cu Romania. 

Ferma de midii pe costa
 bosniaca a Adriaticii
Daca stau mai bine sa ma gandesc, am inceput scoala avand ca vecini in sud-vest Iugoslavia, apoi Serbia si Muntenegru, pentru ca mai apoi, adica incepand cu 2006 sa ramana doar Serbia. Poate cea mai dinamica dintre schimbarile cartografice din ultimii 30 de ani.

Anul 2018 mi-a oferit insa ocazia sa descopar o mica parte din Bosnia asa cum este ea astazi si, trebuie sa recunosc ca m-a surprins placut.


Saturday, October 6, 2018

Muntenegru (2) - Cetinje, pitoreasca fosta capitala regala

Palatul Albastru - Cladirea Presedentiei
Dupa ce ne-am lasat impresionati de marertia naturii din Parcul National Durmitor,  ne-am indreptat si spre asezarile urbane din Muntenegru. Am vazut Podgorita din fuga autocarului, fara a ramane impresionati in vreun fel de micuta capitala. E drept ca orasul a fost distrus aproape in totalitate in cel de-al Doilea Razboi Mondial, iar reconstructia a venit la pachet cu blocuri gri socialiste, stergand din identitatea orasului. Ne-am continuat drumul spre Cetinje, unde am si ajuns peste 35 km. Oraselul mic si cochet se afla la poalele muntilor Lovence si a fost incepand cu 1482 si pana prin 1945 capitala regala a Muntenegru. O istorie tumultoasa cu suisuri si coborasuri, cu razboaie si valuri de cuceritori, despre care nu voi povesti aici. Astazi Cetinje este un orasel linistit, cochet, cu strazi largi si o zona pietonala foarte pitoreasca. In lumina diminetii orasul inconjurat de munti stancosi iti lasa impresia unei imagini desprinsa din cartile postale de alta data.