Thursday, December 25, 2014

Bucuresti (12) - O plimbare prin Bucuresti: Biserica Anglicana, Italiana si Rusa din Bucuresti vazute prin Calatorscop

Cat de multe sunt oare cladirile monument istoric pe langa care trecem in fiecare zi, dar in care nu am intrat niciodata (chiar si in acelea in care accesul este permis)? Cat de multe sunt cladirile despre a caror istorie stim atat de putine, desi ne par atat de cunoscute?

Va spuneam intr-unul dintre articolele anterioare ca imi doresc sa ma las purtata de val si sa ma "pierd" in propriul oras, sa privesc locurile care ma inconjoara cu ochi curiosi de turist, sa descopar stradute si locuri pe care nu le cunosc, in care nu am pasit niciodata fiind prea grabita sau prea ancorata in rutina zilnica.

Ei bine, ieri mi-am permis luxul de a fi turista in Bucuresti si ca sa imi fac plimbarea si mai incitanta am ales sa descopar 3 locuri cu poveste, 3 cladiri cu arhitectura ceva mai atipica pentru Bucuresti, dar cu totul speciala.

Asadar mi-am inceput plimbarea in Piata Romana, mergand spre Universitate, am cotit-o apoi pe str. Arthur Verona, pe langa Carturesti si am mers tot inainte, pana cand, in fata mea a aparut o cladire, nu foarte inalta, din caramida rosie in stil englezesc, plasata in mijlocul unei mici piatete pavata cu piatra cubica. In fata ei o bancuta circulara, iar in centrul sau, pe un piedestal o statuie a Sf Gheorghe omorand balaurul (update: Statuia este de fapt o fantana construita in 2008 in urma unor donaţii private. Statuia din varf este opera sculptorului Virgil Scripcariu si se numeste Maternitate).
Este Biserica "Invierii" Anglicana, un monument unic in Bucuresti, construita in stil gotic victorian. Terenul pe care este construita apartine Marii Britanii si a fost obtinut inca din 1900 de Sir John Kennedy, Ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti. 

Wednesday, December 17, 2014

Goana dupa cadoul calatorului infocat. 10 idei (de cadou) bune oricand

A mai ramas o saptamana pana la Craciun, iar prin toate magazinele s-a dezlantuit o goana nebuna dupa cadoul ideal. Iar daca cel pentru care voi veti fi Mos Craciun este un pasionat al calatoriilor, misiunea voastra se complica un pic. 

Cum il poti surprinde pe prietenul sau membrul familiei tale, care an de an bate tara, Europa sau chiar globul in lung si in lat, care de fiecare data cand vorbiti la telefon e in aeroport, care si-a umplut wall-ul de pe Facebook de check-in-uri de prin cafenele, muzee si hoteluri de prin toate colturile lumii?

Saturday, November 29, 2014

Raftul de calatorie (9) - Madame Mallory şi micul bucătar indian (autor: Richard C. Morais)

Am descoperit cartea prin prisma promovarii (destul de intensa) a filmului pe care l-a inspirat - Hundred Foot Journey (tradus la noi: Razboi in bucatarie) si "suparata" ca nu am reusit sa vad filmul, am ales sa citesc cartea. Si cum "Cartea bate filmul" in aproape toate situatiile, nu ma pot plange ca a fost o alegere gresita.

Madame Mallory şi micul bucătar indian este o carte plina de culoare si arome, care iti provoaca papilele gustative si te atrage intr-o incursiune cu ritm alert prin tainele a doua dintre cele mai cunoscute bucatarii de pe mapamond: cea indiana si cea frantuzeasca. Din start tin sa va spun ca titlul traducerii in limba romana (desi am regasit aceasi "traducere" si in alte limbi) este total nefericit, chiar stirbeste oarescum din farmecul si suspansul povestii.

Dar sa nu va faceti o falsa impresie ca vorbim despre o carte de bucate, nu!

Saturday, November 22, 2014

Paris (4) - Ce poti rezerva (avantajos) online? Sfaturi si idei pentru planificarea calatoriei

Pentru ca sunt unul dintre acei calatori-plimbaciosi carora le place sa isi faca temele de acasa, nici sejurul la Paris nu a "scapat" de acest tratament. Mai mult, cred ca fiecare dintre noi isi doreste sa se bucure din plin de vacanta, fara sa lase o gaura adaaaaanca in buget. Si pentru ca tehnologia ne permite, iata cateva dinte "micile" economii (de timp si bani) pe care le-am facut pentru excursia la Paris:

Wednesday, November 12, 2014

Exercitiu de imaginatie (3) - Eleganta ca destinatie

Putem vorbi de eleganta in cazul unei persoane, in cazul unui accesoriu sau a unui obiect vestimentar, ne putem duce cu gandul la armonie, la sobrietate cu gust, la delicatetea formelor si a culorilor, dar putem vorbi oare de eleganta unui oras? Putem insa asocia o intreaga "urbe" cu strazi, case, cladiri administrative, muzee, oameni, parcuri cu eleganta?

Mi-a placut provocarea celor de la AeroTravel, asa ca am rememorat locurile pe care le-am vizitat, prin prisma elegantei pe care o emana, a aerului boem, a cladirilor atent studiate, care nu inceteaza insa sa surprinda vizitatorul. Le-am privit prin ochii turistului, a calatorului si mai putin a celui care locuieste aici, pentru ca e greu sa vezi eleganta in rutina activitatilor zilnice, dincolo de stresul si agitatia cotidiana, detasandu-te de problemele inerente, de zi de zi.

Tuesday, November 11, 2014

Romania (9) - Castelul Cantacuzino


Privit dinspre Gara Busteni, Palatul  Cantacuzino este pe de-o parte robust, si totusi atat pitoresc, cu linii drepte si foisorul in stil brancovenesc, cu elementele specifice stilului neo-romanesc, cu intinsul parc din jur presarat cu flori in culorile toamnei si cele doua bazine cu fantani artenziane. 

Sunday, November 9, 2014

Romania (8) - Castelul Iulia Hasdeu

O zi calduta si cu cer senin de noiembrie mi-a parut a fi perfecta pentru a vizita, descoperii si redescoperii locuri frumoase nu departe de Bucuresti. O prima oprire am facut la Campina, la castelul construit de Bogdan-Petriceicu Hasdeu in memoria fiicei sale, Iulia.

Cine a fost Iulia Hasdeu? Fiica lui B.P. Hasdeu, academician, jurist, lingvist, istoric si om politic, ea insasi considerata un geniu la o varsta frageda, primul roman care a absolvit Universitatea Sorbona din Paris, la numai 18 ani. Din pacate, Iulia moare la 19 ani, de tuberculoza.

Monday, November 3, 2014

Un ajutor multifunctional - mai mult timp dedicat vacantei tale


Pregatirea unei calatorii inseamna planuri, liste cu obiective turistice "de vizitat", planificari, dar si pregatirea bagajelor - iar asta este pentru mine cea mai frumoasa parte, pentru ca atunci simt cu adevarat ca urmeaza sa plec sa descopar locuri noi, sa ma imbogatesc cultural, vizual, sufletesc, sa ma adaug o pagina in albumul cu amintiri si povesti de luat acasa. Pentru altii impachetatul poate fi o corvoada, mereu stresat de grija ca ai putea uita ceva (esential). Si bineinteles mai sunt si aceea care isi fac bagajul in ultima clipa, convinsi de ideea ca "multe se pot cumpara de la fata locului" si ca "nimic nu e de neinlocuit"

Monday, October 27, 2014

Raftul de calatorie (8) - 20 de ani in Romania (autor: Maude Rea Parkinson)

Citind cartea ai senzatia ca stai la un ceai, intr-un cerc de prieteni, iar cineva (in acest caz Maude) povesteste despre experienta sa intr-o tara cu totul necunoscuta; uneori cu ironie si umor, alterori critica, cateodata impresionata, mereu comparand cu experientele anterioare, insa oferind de fiecare data detalii despre cadrul si contextul in care are loc fiecare actiune/eveniment. Trecerile de la un subiect la altul se fac brusc, ca si cum ai rememora anumite evenimente, care se leaga de altele si altele fara a tine cont de o cronologie aparte, ci mai degraba de senzatia/feeling-ul pe care fiecare experienta a lasat-o.

Povestirile sunt mai putin conectate la evenimentele istorice, cat mai degraba la viata cotidiana, vazuta prin ochii unui om simplu, cu un nivel ridicat de cultura si cu acces in casele si cercurile familiilor din inalta societate (ministrii, ambasatori, etc), dar si a comunitatilor anglofone, franceze si germanice din Bucurestiul antebelic (sa nu uitam ca actiunea se petrece in perioada 1889-1911).

Sunday, October 19, 2014

Paris (3) - Parisul dincolo de sabloane sau ....Top 12 de vazut in Paris


Paris-ul poate fi (si este) un oras surprinzator, dincolo de cladirile si obiectivele turistice care iti vin instant in mine cand ii spui numele; dincolo de Turnul Eiffel, Luvru, Arcul de Triumf, Champs Elysees, Notre-Dame exista o sumedenie de alte obiective care sunt la fel de interesante, captivante, gata sa fie descoperite, pozate si pastrate ca amintiri in albumul cu locuri dragi. Eu am ales doar cateva dintre ele, cele pe care le-am considerat mai aproape de mine. Asadar, pornim la drum pe strazile Parisului?

Franta (2) - Valea Loarei sau Valea Castelelor: Chenonceau, Cheverny si Chambord

Ce stiam despre Valea Loarei inainte sa ajung in Franta? Recunosc ca nu foarte multe amanunte: ca e o zona pitoreasca, intesata de castele, palate si conace, cu arhitecuri si stiluri diverse, unice in felul lor si de o valoare inestimabila. Multe dintre ele le-am vazut prin diferite topuri sau pe cutiile de puzzle. O imagine cam superficiala as zice, insa mi-am dorit sa vad zona, sa le simt farmecul, sa ma plimb prin zecile de camere din postura de calator..iar anul acest am avut ocazia. 

Ce am aflat despre Valea Loarei?  

Wednesday, October 15, 2014

Franta (1) - Mont Saint Michel, fluxul, refluxul, la Mère Poulard si omleta


Una dintre destinatiile la care am visat inca de cand pregateam excursia la Paris (deci undeva pe la inceputul anului) era Mont Saint Michel. Nu stiu daca m-au atras imaginile pe care le gasesti pe net cu stanca in varful careia se afla manastirea, inconjurata de apele oceanului, in diferite perioade ale zilei/noptii, sau poate aceeasi imagine, dar la reflux, atunci cand apele se retrag si lasa in urma lor o plaja semi-jilava. Cert este ca toate aceste imagini au darul sa lase impresia unui loc mistic, de basm. 

Wednesday, October 8, 2014

Paris (2) - Magie pe Sena

Va mai amintiti orele de franceza, dar mai exact lectia despre Paris si "bateaux mouches"? N-am fost cea mai buna prietena a orelor de franceza, asa ca nici ideea de "muste plutitoare" nu mi-a suras vreodata...pana acum. Cu toate acestea am acceptat propunerea de a face o plimbare cu vaporasul pe Sena si o parte din prejudecati s-au spulberat (Lucky me!).

Dar mai bine sa va povestesc cum a fost:

Noi am optat pentru Vedettes du Pont Neuf. Biletele le-am cumparat online, de acasa, dupa ce am studiat un pic ofertele pentru astfel de excursii. Daca vremea este placuta, fara ploaie, vant puternic, etc - va recomand o ambarcatiune fara acoperis de sticla (sau cel putin locurile alese sa fie in afara copertinei), pentru ca de multe ori geamul respectiv nu este foarte curat :) ceea ce afecteaza un pic privelistea si pozele. 

Sunday, October 5, 2014

Paris (1) - Vedere spre Paris

Paris-ul este (si probabil ca va ramane pentru multa vreme) una din destinatiile must-see pentru turistii din toate colturile lumii. Cum s-a vazut Parisul prin Calatorscop?

Va mai amintiti de acel coleg de clasa (cu siguranta toti l-ati avut la un moment dat, fie ca e vorba de scoala primara, generala, liceu, facultate, cursuri extra-curiculare...pe scurt, la un moment dat l-ati intalnit) ... deci, acel coleg inteligent, cu sclipire, care prindea totul din clasa, dar si constient de capacitatea lui, care parea ca nu face niciun efort pentru a se mentine in top si cu toate astea era mereu printre primii? Ei bine, asa e Paris-ul.

Wednesday, September 17, 2014

Preludiu culinar frantuzesc

O calatorie in Franta este, pe langa o aventura culturala, o desfatare a ochiului curios al turistului din fiecare din noi si un adevarat festin culinar (chiar si in varianta low-budget). Aproape instinctual amesteci in gand Turnul Eiffel cu gustul foietajelor aburinde, Palatul Versailles cu branzeturile variate, Castelele de pe Valea Loarei cu vinurile si lavanda cu Provence-ul. Si cum urmatoarea destinatie a mea si a blogului este Franta, invitatia celor de la Journey Pub, de a testa "Lunchtime Journey"  a picat cum nu se poate mai bine, caci lunea meniul este inspirat din bucataria frantuzeasca.
Despre noul lor concept v-am povestit in articolul anterior (adica aici). Cum a fost experienta mea?

Tuesday, September 16, 2014

O calatorie in jurul lumii cat o pauza de pranz

Pentru multi dintre noi pauza de pranz din timpul saptamanii inseamna ceva mancat pe fuga, fara sa ne dezlipim de calculator, casolete "plimbate" de acasa...per total nu e o experienta yummy. Pe de alta parte, o calatorie in jurul lumii e o aventura la care viseaza calatorul din noi. Tari diferite, fiecare cu specificul sau, cu gustul si aroma sa...

Hmmm, titlul deja va pare ciudat, nu? :) Cum ar fi ca cele 30 de minute-1 ora sa se transforme intr-o evadare, intr-o calatorie internationala, alta in fiecare zi a saptamanii?

Saturday, September 13, 2014

Bucuresti (10) - Palatul Regal

 Daca esti din Bucuresti probabil ca ai trecut de nenumarate ori pe langa cladirea fostului Palat Regal (uneori chiar fara sa sti ce se ascunde dincolo de gardul din fier forjat ce gazduieste periodic expozitii foto in aer liber, dincolo de aleea cu piatra cubica si dincolo de zidurile somptuoase), iar daca nu esti din Bucuresti, ai putut sa-i admiri exteriorul atunci cand ai trecut pe aici. Am vizitat Palatul Regal anul trecut, la scurta vreme dupa ce acesta aripa a Muzeului National de Arta a fost redeschisa publicului, impresiile au fost amestecate si puternice deopotriva, insa pe atunci Calatorscop nu exista, ca sa va pot povesti si voua experienta.

Insa, odata cu acest articol Calatorscop castiga un nou Partener de Calatorie. Multumesc Andrei pentru randurile de mai jos!

Wednesday, September 10, 2014

Despre locuri cu aroma de calatorie

Una dintre primele postari pe blog a fost despre ceainarii, acele locuri calme si calde unde poti sa te retragi dupa o zi obositoare, unde ceaiul e mereu aromat si fierbinte, iar prajiturile delicioase, unde pana si cartile au alt farmec. Cand am scris articolul era iarna, mijloc de februarie, zapada si frig afara. Acum a venit toamna, ne-am intors (aproape) cu totii din vacanta; unii dintre noi inca mai suspina dupa valurile marii, stradutele intortocheate, relaxarea si inghetata, asa ca m-am gandit sa va sugerez doua locuri in care, va puteti intoarce  la atmosfera de vacanta, sau (de ce nu) in care sa faceti planuri pentru sezonul urmator.

Sunday, August 31, 2014

Primul concurs Calatorscop

Dragilor,


Asa cum va "amenint" de cateva posturi incoace, maine incepe primul concurs din "istoria" Calatorscop.

De ce concurs? Pentru ca tuturor ne place sa castigam si pentru ca imi doresc sa rasplatesc fidelitatea celor care ma citesc. In plus e o ocazie buna sa ne cunoastem si sa facem schimb de impresii de calatorie.

Friday, August 29, 2014

Pseudo-city-break: Transfagarasan & cetatile medievale (3 zile)

In ultima saptamana am postat rand pe rand localiile pe care le-am vizitat in weekend-ul prelungit (15-17 August), am parcurs in total mai bine de 750 de km si am vizitat locuri pentru prima oara, care mi-au starnit curiozitatea si au stavilit (momentan) setea de calatorie, despre care doar citisem (sau nici macar, pentru ca refuzam sa ne promovam ca locatie turistica) si am revazut locuri dragi, de care ma leaga amintiri placute.

Pentru aceea dintre voi care isi doresc sa faca acest circuit, sau doar o parte din el, dar si pe cei interesati de aspectele mai "tehnice" (organizatorice) ale excursiei... acest articol va este dedicat:

Thursday, August 28, 2014

Romania (6) - Biserica Fortificata Biertan


Pe drumul ce duce de la Sighisoara la Medias, ne-am abatut vreo 10 km (pe sosea) spre satul si biserica fortificata de la Biertan.

Mai fusesem la Biertan cu ani in urma, insa impozantul ansamblul fortificat, ce strajuieste de la inaltime micuta asezare (comuna Biertan) m-a impresionat atat prin frumusete, cat si prin rigoare si delicatete (suna un pic ciudat, dar acesta este sentimentul pe care mi-l inspira zidurile fortificatiei).

Din pacate am ajuns putin dupa ora 19:00 (ora inchiderii) astfel ca nu am putut vizita fortificatia, insa o sa va povestesc

Wednesday, August 27, 2014

Romania (7) - Cetatea Medias

In mica noastra excursie prin cetatile medievale din Transilvania ne-am oprit pentru o noapte si o dimineata la Medias. Dupa ce am vazut Fagarasul, Sighisoara, Biertan-ul si (cu un an in urma) Rasnov-ul, aveam asteptari mari de la Medias, punct de intilnire al micilor producatori de cereale, sticla, olari, textilisti care veneau aici pentru a-si vinde marfa.

Cu o vechime de peste 700 de ani, centrul vechi e imprejmuit de turnuri medievale si cladiri din perioada baroca si gotica.

Cum s-a vazut centrul istoric al Mediasului prin Calatorscop?

Tuesday, August 26, 2014

Romania (5) - Cetatea Sighisoara

Am regasit (dupa mai bine de 7 ani) Sighisoara schimbata si nu prea. La primele ore ale dupa-amiezei, atunci cand am ajuns noi, in cetate era un furnicar de oameni, majoritatea turisti, terasele erau pline, toata lumea facea poze...ce mai, imaginea unei locatii turistice perfecte. Ne-am pierdut si noi prin multime si ne-am lasat cuprinsi de aerul medieval ce invaluie zidurile.

Prima cetate a fost construita in 1280, iar in timp cetatea a fost inaltata si fortificata de catre breslele care activau aici. 9 din cele 14 turnuri construite de bresle in interiorul cetatii sunt vizibile si astazi. O parte dintre ele se pot vizita si gazduiesc diferite expozitii.

Despre Sighisoara e bine sa

Thursday, August 21, 2014

Romania (3) - Transfagarasan

Despre Transfagarasan stiam ca e una dintre cele mai frumoase sosele din lume, ca strabate Muntii Fagaras, ca a fost construit intr-un timp record (5 ani) si ca in ti pul primaverii si al ierini se inchide din cauza zapezii; asa ca vara aceasta ne-am propus sa bifam aceasta destinatie. Am pornit, asa cum am povestit intr-un articol anterior de la Corbeni, dimineata devreme, de teama aglomeratiei de weekend prelungit. A fost o idee buna, pentru ca ne-am bucurat de peisaje superbe, ne-am putut opri pentru poze ori de cate ori am vrut, am fost mai relaxati. 

Dar sa va povestesc un pic si despre drum:

Wednesday, August 20, 2014

Romania (4) - Cetatea Fagaras

Sursa: http://muzeufagaras.ro/  
Prima cetatea medievala pe care am vizitat-o in periplul nostru prin Transilvania a fost Cetatea Fagarasului. Inca de la prima vedere castelul - fortareata, inconjurat de santul cu apa si de zidurile groase, te transpune intr-o alta lume. Te astepti sa vezi arcasi urcati pe zid, cu arcurile intinse, domnite cu rochiile lungi si maneci bufante in culori aprinse ce chicotesc infundat si cate-o trasura ce intra in graba pe poarta castelului.

Dar pentru inceput o scurta prezentare: Castelul fortificat ce se inscrie în liniile arhitecturale ale Renasterii transilvanene, a fost construit initial ca edificiu de aparare. Cetatea Fagaras avea o incintă patrulateră, cu patru turnuri bastioane la colturi
si un turn de avanpost. Ulterior, cetatea militara a fost transformata intr-un castel senioral fortificat, iar zidurile exterioare de pe latura de nord si de sud au fost dublate, prin interior, iar în spatiile create a fost aplicata umplutura de pamant, realizandu-se astfel ziduri de 8 metri grosime.

Tuesday, August 19, 2014

Romania (2) - Manastirea Antonesti

Vineri ne-am cazat in comuna Corbeni (11 km inainte de Vidraru). Si cum inainte de fiecare calatorie incerc sa caut locuri interesante pe care sa le vizitam in zona, am aflat despre Manastirea Antonesti situata in apropiere. Desi mai putin cunoscuta, povestea acestui loc este cat se poate de interesanta.

Manastirea Antonesti, ca si ansamblul de case din imprejurime, a fost numit asa in cinstea intemeietorul ei, Maresalul Ion Antonescu, iar din anul 2004 are hramul "Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul".

In 1941 in urma unei furtuni de proportii,

Sunday, August 17, 2014

Romania (1) - Cetatea Poenari

Prima oprire in drumul nostru spre Transfagarasan a fost la Cetatea lui Vlad Tepesi de la Poenari, aflata la aproximativ 25 de km de Curtea de Arges. Situata in varful muntelui Cetatuia, ruinele cetatii ofera o priveliste ampla asupra soselei ce serpuieste pe langa Arges.

Cetatea dateaza de la inceputul secolului al XIV-lea, fiind refacuta de domnitorul Vlad Tepes la mijlocul secolului al XV-lea si facea parte dintr-un lant de fortificatii ce aparau hotarul nordic al Tarii Romanesti.

Si cum accesul se face

Friday, August 15, 2014

6 luni de blogging si o surpriza la final

Acum 6 luni mi-am luat inima in dinti, am pus imaginatia la treaba si am inceput proiectul "Calatorscop". Nu a fost prima tentativa de a scrie despre experientele personale (am mai publicat articole despre experienta mea de peste 10 ani ca voluntar, in newsletter-ul SCI-RO, organizatie non-guvernamentala ce promoveaza pacea si drepturile omului prin voluntariat*), insa e primul proiect care imi apartine 100%, asupra caruia am intreg controlul si care imi confera intreaga libertate de exprimare; unde mai pui ca pot vorbi despre una din pasiunile mele (arzatoare): calatoriile"?

Acum 3 luni va multumeam pentru primele 1000 de vizualizari, astazi am adunat peste 3000, in plus am participat la primul meu concurs de blogging (organziat de orkestra.ro) si am devenit membru al platformei si comunitatii ebloguri.ro.

Intre timp, ne-am plimbat impreuna prin Viena si Salzburg, prin Bucuresti si chiar astazi, cand aniversam cele 6 luni sunt din nou pe drum, spre Transfagarasan si cetatile medievale din Transilvania, de unde sunt convinsa ca ma voi reintoarce cu experiente noi si povesti interesante pe care sper sa le considerati invitatii la calatorie.

Avem o pagina de facebook pe care va invit sa o accesati, sa dati like si sa o vizitati cat de des puteti pentru a ramane la curent cu aventurile turistice vazute prin Calatorscop. 

Incet, incet si cu ajutorul Partenerilor de Calatorie (Multumim Andra!) am imbogatit Raftul de Calatorie care numara astazi 8 titluri.

Ce pregateste Calatorscop pentru viitorul foarte apropiat? 

Articole noi si interesante si Primul concurs de pe Calatorscop, la care va astept sa participati in numar cat mai mare (fie ca ma cunoasteti sau nu).


Nota: *Voi povesti pe blog, intr-unul dintre articolele urmatoare  si cum este sa vezi lumea (sau Europa) ca voluntar.

Tuesday, August 5, 2014

Bucuresti (11) - Parcul Bazilescu - intre verde si dezamagire

Bucurestiul e un oras care te surprinde la fiecare pas. Placut sau neplacut, sentimentul acesta te urmareste la fiecare plimbare, iar pe masura ce descopar locuri noi, inteleg cat de putin imi cunosc orasul.

Intr-o dupa-amiaza, saptamana trecuta, am pornit spre Parcul Bazilescu, situat in cartierul Bucurestii Noi, la capatul celei mai noi linii de metrou. Imi parea cumva la capatul pamantului, intr-o zona, cu care, recunosc n-am interactionat prea mult.

Odata intrat in parc de surprinde linistea si verdele ce ascunde blocurile de peste strada. Esti parca rupt de cotidianul agitat, de probleme, poti fi tu, cu tine si atat. Parcul a fost de curand reamenajat si pare a fi bine intretinut, cu banci si cosuri de gunoi afernete, cu locuri de joaca pentru copii, cu iarba tunsa si udata de aspersoare, astfel incat isi mentine acel verde crud si odihnitor. Mai ca iti vine sa te intinzi pe iarba si sa ghicesti forma norilor de pe cer.

Sunday, August 3, 2014

Bucuresti (9) - Muzeul Tehnicii "Dimitrie Leonida"

Dupa cum stiti (sau nu) cateva dintre cele mai importante inventii ale lumii se datoreaza cercetatorilor romani:
  • prima diorama a fost conceputa si pusa in practica de naturistul Grigore Antipa in 1907, iar in scurt timp modelul si ideea a fost preluata de numeroase muzee din Europa si America;
  • scaunul ejectabil a fost gandit si conceput de Anastase Dragomir, un tanar cercetator care si-a concentrat atentia pe siguranta aparatelor de zbor si mai ales a pasagerilor de la bordul lor. Dupa brevetare, ideea a fost preluata si pusa in practica in cazul avioane supersonice militare;
  • stiloul a fost inventia lui Petrache Poenaru In 1827 a obtinut brevetul pentru condei portaret fara sfarsit, alimentandu-se el insusi cu cerneala, mai pe scurt, stiloul, instrument care avea sa revolutioneze scrisul si activitatea administrativa
  • avionul cu reactie a lui Henri Coanda, primul din lume de acest gen, a atras toate privirile la Expozitiei Internationale de Aeronautica de la Paris din 1910
  • vaccinul antiholeric (Ioan Cantacuzino), Gerovitatul (Ana Aslan), injectia cu insulina (Nicolae Paulescu), sunt inventii ale cercetatorilor romani in domeniul medicinei;

De ce am facut toata aceasta insiruire? Ca sa pornim din capul locului cu ideea ca romanii au avut si inca mai au o contributie in diferite domenii de cercetare, ca un Muzeul al Tehnicii, in Bucuresti si in Romania, in general ar avea ce prezenta, cu ce se mandri si isi justifica locul in randul muzeelor locale.

Friday, August 1, 2014

Bicii-plimbare dis de dimineata

Intotdeauna am asociat ideea de bicicleta cu cea de copilarie...poate pentru ca atunci am invatat sa merg pe bicicleta, iar ea a ramas undeva acolo, in amintire sau poate pentru ca inca e "la moda" ca fiecare copil sa aiba una (cu variatiuni de genul tricicleta, trotineta, etc). Insa de cativa ani mersul pe bicicleta a reaparut in trend, exista centre si spatii din care iti poti inchiria o bicicleta, sunt magazine specializate, site-uri de informare, cluburi sau grupuri mai mult sau mai putin ad-hoc de biciclisti care colinda arterele Bucurestiului. 

Tuesday, July 29, 2014

Train Delivery 25-27 Iulie 2014


Duminica trecuta am fost la Train Delivery, editia cu numarul 2. Mai mult din curiozitate, intrucat asa cum am mai spus nu sunt un mare fan al evenimentelor urbane si de arta contemporana. Pentru cei care nu stiu, Train-Delivery este un eveniment urban-feroviar, similar cu mai "experimentatul" si celebrul sau frate mai mare:

Monday, July 28, 2014

Bucuresti (8) - Gara de Nord - Salonul Regal


Odata cu Train Delivery 2014 am aut ocazia sa pasim in Salonul Regal al Garii de Nord, restaurat in forma sa originala din vremea lui Carol I si inaugurat in 1 Decembrie 2013. 

Salonul Regal a fost construit ca sala de asteptare pentru familia regala si alte oficialitati ce calatoreau cu trenul in Romania, avand ca punct de plecare sau de sosire Bucurestiul. In acest salon a fost primit si imparatului Franz Joseph al Austro-Ungariei, de catre Carol I cu ocazia vizitei sale in Romania, din Septembrie 1896. 

Friday, July 25, 2014

Bucuresti (7) - Strada Xenofon

Internetul e asaltat in aceasta perioada de postari si articole despre treptele colorate de pe Strada Xenofon. Asadar va veti intreba poate, de ce un alt articol despre ele, ca doar nu e o idee noua, nu sunt primele trepte colorate din lume, nici macar nu sunt asa de colorate (ar spune unii).
Recunosc, si eu mi-as pune poate aceleasi intrebari, dar Calatorscop a fost acolo si va spun de ce merita sa va abateti un pic din plimbarea prin Parcul Carol si sa vedeti Str. Xenofon:


  1. Este singura strada in trepte din Bucuresti si este prezenta chiar si pe prima harta a Bucurestiului. Pana nu demult avea un aspect destul de neingrijit, parea mai degraba o alee ce trece prin spatele caselor, decat o strada in toata regula;
  2. Pe strada este o singura casa,cea de la numul 12, asta pentru ca, in perioada comunista casa ce da spre parcul Carol si dependintele sale au fost numerotate separat;
  3. Strada nu are o lungime impresionanta ( aproape 100 de metrii) si cam tot atatea trepte, dar odata urcate ajungi la cel mai inalt punct (natural) din Bucuresti, in varful Dealului Filaret. 
  4. Odata ajuns in varf, printre case poti vedea Casa Poporului si cumva pari chiar la nivel cu ea, acoperisuri dezorganizate. De asemenea te surprinde cladirea Hotelului Carol Parc, aflat in Palatul Suter, o casa veche, renovata si care inspira un aer burghez. Cine a fost Suter? Un apropiat al Regelui Carol I, arhitect. Casa a fost consturita in 1906, iar in anii 2000 a fost renovata
  5. In anul 2014 strada si treptele

Wednesday, July 23, 2014

Raftul de calatorie (7) - The Hotel New Hampshire (autor: John Irving)

Daca va decideti pentru o calatorie la Vienna, una dintre recomandarile literare pentru aceasta vacanta este The Hotel New Hampshire de John Irving.

Povestea neobisnuitei familii Bates din New Hampshire, care in anul 1956 decide sa se mute din Statele Unite in capitala Austriei si sa preia conducerea si administrarea unui hotel in centrul Vienei, va va ajuta sa vedeti orasul sub alte aspecte decat un ghid standard.

Romanul urmeaza atat evenimentele importante din viata familei Bates cat si evenimentele politice ale Austriei acelor ani. Dupa ce aflam in detaliu istoria acestei familii, mutarea la Vienna aduce cu ea noi evenimente, experiente si o societate cu totul noua pentru familia americana.

Monday, July 21, 2014

Raftul de calatorie (6) - In Bucuresti fara adresa (autor: Elisabeta Isanos)

Ati avut vreodata un musafir in Bucuresti caruia nu ati stiut ce sa ii aratati sau sa ii povestiti despre orasul vostru? Ati venit vreodata din provincie spre capitala, v-ati plimbat pe strazile orasului si v-ati intrebat oare ce istorii ascund frumoasele cladiri lasate in paragina? 

Daca raspunsul este da, va recomand sa cititi volumul Elisabetei Isanos - In Bucuresti fara adresa.

Indragostita de Bucuresti, cel de azi, cel de ieri si cu siguranta cel de maine, Elisabeta Isanos este pentru orice turist sau locuitor al Bucurestiului cel mai frumos si romantic ghid al strazilor capitalei.

Saturday, July 19, 2014

Raftul de calatorie (5) - O vara misto (autor: Wolfgang Herrndorf)

Cu totii ne dorim o vara altfel, plina de aventuri, de locuri noi, de prietenii legate cu oamenii la care te asteptai mai putin, insa atunci cand esti un pusti de 14 ani, aceasta pare ( si dupa parerea mea, chiar este) aventura vietii tale si nicio alta vacanta nu se va compara cu cea in care ai fost liber!

Viata aparent banala si plictisitoare a lui Maik Klingenberg ia o intorsura surprinzatoare cand il intalneste pe Andrei Chiciasov (sau Chistoc), un pusti rus de aceeasi varsta, permanent mahmur si (aparent) antisocial, iar odata ce scoala ia sfarsit incepe o aventura neplanuita, dar ce abunda de experiente si peripetii la tot pasul. Daca mai adaugam cateva detalii: o lada furata, o dezamagire in dragoste, oameni si caractere diferite, preconceptii (specifice varstei) contrazise, multa inventivitate si imaginatie si o prietenie ce trece dincolo de orice bariera sociala... eu zic ca avem ingredientele pentru O vara misto, asa cum si-a imaginat-o si Wolfgang Herndorf. 
 
Chiar daca pe alocuri pare puerila, pentru ca reda cu multa precizie intreaga poveste prin ochii unui copil ce nu s-a confruntat pana in acest moment cu grijile existentei, cartea te tine cu sufletul la gura, iti starneste curiozitatea, iar atunci cand ai senzatia ca sti ce se va intampla, totul se schimba 180grade.

M-am intrebat, cum ar fi fost sa citesc aceeasi carte, dar la varsta lui Maik, la 14 ani. Oare mi s-ar fi parut la fel de nebuneasca ideea de a-mi scrie numele trecand cu Lada prin lanul de porumb in toiul noptii, m-as fi regasit in povestea lui de dragoste esuata cu Tatiana, as fi indragit-o pe Isa la fel de mult, care ar fi fost oare momentul la care mi-as fi dorit sa ma intorc acasa...sau m-as fi gandit macar la asta stand prins in centura de siguranta langa tirul cu porci rasturnat?

Dincolo de copilarie si pentru ca nu vreau sa va stric placerea descoperirii acestei povesti, O vara misto este imaginea pura unei calatorii de neuitat in cel mai pur mod cu putinta.

Lectura placuta!


Saturday, July 12, 2014

3 destinatii de city-break


City Break-urile sunt o alternativa tentanta atunci cand ai cateva zile libere, concediul cel mare este inca departe, esti pasionat de calatorii sau ai nevoie sa iesi din cotidian, dar nu prea departe de civilizatie.

Istanbul, Roma, Paris, Amsterdam, Londra, Praga, Viena, Napoli, Barcelona, Lisabona sunt printre destinatiile  cele mai solicitate de amatorii de city-break-uri, iar agentiile se inghestuie cu oferte care de care mai colorate. Cu toate astea, cred ca oricare dintre cele 10 destinatii de mai sus merita cel putin o saptamana de vizitare temeinica pentru ca au multe de oferit.

Poate ca m-am obisnuit eu asa, insa prefer sa calatoresc pe cont propriu, sa

Tuesday, July 8, 2014

Viena (4) - Scoala Spaniola de Echitatie

Sursa: http://www.telegraph.co.uk/

Caii dansand balet si facand piruete? 

Oricat de amuzant, incredibil sau curios ar suna, cam asa s-ar rezuma intr-o descriere de cateva cuvinte antrenamentele de dimineata ale calutilor de la Scoala Spaniola de Echitatie. Mi-am dorit foarte mult sa revad aces loc si uite ca am reusit :).

Scoala Spaniola de Echitatie este amplasat in incinta Palatului Hofburg, vis-a-vis de intrarea in Muzeul Sisi si este singura scoala de calarie din lume unde sunt pastrate si practicate, in forma lor originala, vechile tehnici de echitatie. Scoala a fost fondata in 1572, iar caii antrenati erau de origine spanilola, de aici si numele scolii. Astazi caii lipitani aflati in cadrul scolii provin de la o crescatorie de langa Graz, Piber. Calutii sunt negri, iar pe masura ce inainteaza spre maturitate devin albi. 

Nu ai cum sa nu remarci legatura emotionala dintre cal si calaret/antrenor, modul in care comunica si lucreaza impreuna. Fiecare antrenor este singurul responsabil de pregatirea cailor sai, miscarile lor sunt sincronizate si se completeaza, iar fiecare reusita este recompensata cu un cub de zahar. 

Sala este ea insasi o bijuterie, construita in 1729, asemanatoare unei adevarate sali de bal, cu toate ca scopul initial de a oferi tinerilor vienezi posibilitatea de a lua lectii de calarie. Este construita in stil baroc, asemeni intregului palat

Antrenamentele dureaza aproximativ 2 ore (de la 10:00 la 12:00), iar fotografiatul in general (dar mai ales cu blitz) este interzis, pentru ca perturba activitatea cailor.

E o experienta unica pe care va invit sa o traiti in Viena.

Saturday, July 5, 2014

Raftul de calatorie (4) - Colectia "Top 10"

Pomeneam intr-unul dintre articolele anterioare despre colectia de ghiduri turistice vizuale "Top 10" (adica aici). Ei bine, am decis ca merita o intreaga postare special dedicata si un loc in raftul de calatorie. 

De ce? Pentru ca de-a lungul escapadelor mele in afara tarii s-au dovedit a fi extrem de utile, bine-documentate, dar si concise, astfel incat sa iti starneasca curiozitatea, insa sa nu "fure" din farmecul descoperirii fiecarui loc in parte. Cu diferite ocazii am mai avut si altfel de ghiduri, inclusiv Lonely Planet, Fodor, National Geographic etc, insa mi-au parut un pic prea stufoase, incomode de plimbat zi de zi in calatorie, asa ca am ramas la "Top 10" si vi le recomand si voua, daca sunteti inca in cautarea unui ghid turistic simplu si usor de urmarit, usor de carat :), cu descrieri scurte, care doar puncteaza informatiile esentiale, cu harti in care sunt indicate obiectivele, grupate pe zone, cu poze care te ajuta sa reperezi mai usor obiectivele pe care le cauti.

Inca nu am reusit sa achizitionez intreaga colectie (aproximativ 40 de carticele), insa imi propun ca pe masura ce bifez locuri si experiente in bucket-list sau adaug experiente noi, iar ghidurile "Top 10" sa imi conduca pasii in continuare.

Friday, July 4, 2014

Viena (5) - Concertul unei nopti de vara intr-un ambient de poveste

Sursa: http://www.wienerphilharmoniker.at
Aflati in Viena am avut (total intamplator) ocazia sa asistam la un eveniment muzical deosebit sustinut de Filarmonica din Viena, organizat in aer liber, intr-un cadru mirific asigurat cu brio de gradinile baroce ale Palatului Schonbrunn:

Summer Night Concert Schönbrunn 2014


Sursa: http://www.wienerphilharmoniker.at
A fost un moment cu totul special, o imensa sala de concert in aer liber si peste 40000 de oameni (si noi printre ei) reuniti sa asculte

Thursday, July 3, 2014

Exercitiu de imaginatie (2) - Ice-Cream travel guide

E vara, e cald si ce merge mai bine decat un rasfat dulce cu inghetata! Poate va intrebati ce legatura are inghetata cu un blog de calatorie.Ei bine, scotocind internetul am dat intamplator peste un proiect pe cat de dulce, pe atat de interesat. Se numeste:

Ice Cream Travel Guide 

(Ghidul Turistic al Inghetatei)


Si iata legatura! :) E o idee care mi-a placut tare mult si sper ca pe viitor sa mai fac si alte astfel de descoperiri. E un mod inedit de a calatori in diferite colturi ale lumii si sa observi cum un desert pe care il cunoastem cu totii capata forme, arome, culori si intelesuri noi.

Cea care sta in spatele proiectului este o pasionata de calatorii si  evident, de inghetata din San Francisco, pe numele ei Jennifer Ng si asa cum ii place sa spuna: 
"Ice cream is my answer to everything

Obiectivul principal este sa scrie o carte despre producatorii locali de inghetata si retetele lor, iar pana acum s-a intalnit cu reprezentanti din: San Francisco-USA (acasa e totusi, acasa), Vacouver-Canada, Seattle-USA, Columbus-USA, Maila-Philipoines, Taiwan, Los-Angeles, New York, Philadephia, Delaware....dar a ajuns si in Europa: Bologna si Roma, Italia si Turcia.

Proiectul este in derulare, a reusit sa obtina si finantarea, iar acum Jenn calatoreste si aduna informatii despre arome si diferite combinatii, care din care mai ciudate, retete traditionale, producatori locali de inghetata si povestile lor. Ati gustat vreodata inghetata de telina, cu unt de arahite si stafide? Inghetata de portocale rosii? de eucalipt? sau de porumb dulce? Eh...pe site gasiti retetele si povestile lor (a strans deja 31 ), cu poze sugestive si foarte apetisante. 

Bineinteles ca in toate calatoriile sale Jenn se delecteaza din toate aceste "nebunii" si povesteste cititorilor sai pe blogul special dedicat: Ice-Cream Travel Guide