Saturday, November 29, 2014

Raftul de calatorie (9) - Madame Mallory şi micul bucătar indian (autor: Richard C. Morais)

Am descoperit cartea prin prisma promovarii (destul de intensa) a filmului pe care l-a inspirat - Hundred Foot Journey (tradus la noi: Razboi in bucatarie) si "suparata" ca nu am reusit sa vad filmul, am ales sa citesc cartea. Si cum "Cartea bate filmul" in aproape toate situatiile, nu ma pot plange ca a fost o alegere gresita.

Madame Mallory şi micul bucătar indian este o carte plina de culoare si arome, care iti provoaca papilele gustative si te atrage intr-o incursiune cu ritm alert prin tainele a doua dintre cele mai cunoscute bucatarii de pe mapamond: cea indiana si cea frantuzeasca. Din start tin sa va spun ca titlul traducerii in limba romana (desi am regasit aceasi "traducere" si in alte limbi) este total nefericit, chiar stirbeste oarescum din farmecul si suspansul povestii.

Dar sa nu va faceti o falsa impresie ca vorbim despre o carte de bucate, nu!

Saturday, November 22, 2014

Paris (4) - Ce poti rezerva (avantajos) online? Sfaturi si idei pentru planificarea calatoriei

Pentru ca sunt unul dintre acei calatori-plimbaciosi carora le place sa isi faca temele de acasa, nici sejurul la Paris nu a "scapat" de acest tratament. Mai mult, cred ca fiecare dintre noi isi doreste sa se bucure din plin de vacanta, fara sa lase o gaura adaaaaanca in buget. Si pentru ca tehnologia ne permite, iata cateva dinte "micile" economii (de timp si bani) pe care le-am facut pentru excursia la Paris:

Wednesday, November 12, 2014

Exercitiu de imaginatie (3) - Eleganta ca destinatie

Putem vorbi de eleganta in cazul unei persoane, in cazul unui accesoriu sau a unui obiect vestimentar, ne putem duce cu gandul la armonie, la sobrietate cu gust, la delicatetea formelor si a culorilor, dar putem vorbi oare de eleganta unui oras? Putem insa asocia o intreaga "urbe" cu strazi, case, cladiri administrative, muzee, oameni, parcuri cu eleganta?

Mi-a placut provocarea celor de la AeroTravel, asa ca am rememorat locurile pe care le-am vizitat, prin prisma elegantei pe care o emana, a aerului boem, a cladirilor atent studiate, care nu inceteaza insa sa surprinda vizitatorul. Le-am privit prin ochii turistului, a calatorului si mai putin a celui care locuieste aici, pentru ca e greu sa vezi eleganta in rutina activitatilor zilnice, dincolo de stresul si agitatia cotidiana, detasandu-te de problemele inerente, de zi de zi.

Tuesday, November 11, 2014

Romania (9) - Castelul Cantacuzino


Privit dinspre Gara Busteni, Palatul  Cantacuzino este pe de-o parte robust, si totusi atat pitoresc, cu linii drepte si foisorul in stil brancovenesc, cu elementele specifice stilului neo-romanesc, cu intinsul parc din jur presarat cu flori in culorile toamnei si cele doua bazine cu fantani artenziane. 

Sunday, November 9, 2014

Romania (8) - Castelul Iulia Hasdeu

O zi calduta si cu cer senin de noiembrie mi-a parut a fi perfecta pentru a vizita, descoperii si redescoperii locuri frumoase nu departe de Bucuresti. O prima oprire am facut la Campina, la castelul construit de Bogdan-Petriceicu Hasdeu in memoria fiicei sale, Iulia.

Cine a fost Iulia Hasdeu? Fiica lui B.P. Hasdeu, academician, jurist, lingvist, istoric si om politic, ea insasi considerata un geniu la o varsta frageda, primul roman care a absolvit Universitatea Sorbona din Paris, la numai 18 ani. Din pacate, Iulia moare la 19 ani, de tuberculoza.

Monday, November 3, 2014

Un ajutor multifunctional - mai mult timp dedicat vacantei tale


Pregatirea unei calatorii inseamna planuri, liste cu obiective turistice "de vizitat", planificari, dar si pregatirea bagajelor - iar asta este pentru mine cea mai frumoasa parte, pentru ca atunci simt cu adevarat ca urmeaza sa plec sa descopar locuri noi, sa ma imbogatesc cultural, vizual, sufletesc, sa ma adaug o pagina in albumul cu amintiri si povesti de luat acasa. Pentru altii impachetatul poate fi o corvoada, mereu stresat de grija ca ai putea uita ceva (esential). Si bineinteles mai sunt si aceea care isi fac bagajul in ultima clipa, convinsi de ideea ca "multe se pot cumpara de la fata locului" si ca "nimic nu e de neinlocuit"