Tuesday, July 29, 2014

Train Delivery 25-27 Iulie 2014


Duminica trecuta am fost la Train Delivery, editia cu numarul 2. Mai mult din curiozitate, intrucat asa cum am mai spus nu sunt un mare fan al evenimentelor urbane si de arta contemporana. Pentru cei care nu stiu, Train-Delivery este un eveniment urban-feroviar, similar cu mai "experimentatul" si celebrul sau frate mai mare:

Monday, July 28, 2014

Bucuresti (8) - Gara de Nord - Salonul Regal


Odata cu Train Delivery 2014 am aut ocazia sa pasim in Salonul Regal al Garii de Nord, restaurat in forma sa originala din vremea lui Carol I si inaugurat in 1 Decembrie 2013. 

Salonul Regal a fost construit ca sala de asteptare pentru familia regala si alte oficialitati ce calatoreau cu trenul in Romania, avand ca punct de plecare sau de sosire Bucurestiul. In acest salon a fost primit si imparatului Franz Joseph al Austro-Ungariei, de catre Carol I cu ocazia vizitei sale in Romania, din Septembrie 1896. 

Friday, July 25, 2014

Bucuresti (7) - Strada Xenofon

Internetul e asaltat in aceasta perioada de postari si articole despre treptele colorate de pe Strada Xenofon. Asadar va veti intreba poate, de ce un alt articol despre ele, ca doar nu e o idee noua, nu sunt primele trepte colorate din lume, nici macar nu sunt asa de colorate (ar spune unii).
Recunosc, si eu mi-as pune poate aceleasi intrebari, dar Calatorscop a fost acolo si va spun de ce merita sa va abateti un pic din plimbarea prin Parcul Carol si sa vedeti Str. Xenofon:


  1. Este singura strada in trepte din Bucuresti si este prezenta chiar si pe prima harta a Bucurestiului. Pana nu demult avea un aspect destul de neingrijit, parea mai degraba o alee ce trece prin spatele caselor, decat o strada in toata regula;
  2. Pe strada este o singura casa,cea de la numul 12, asta pentru ca, in perioada comunista casa ce da spre parcul Carol si dependintele sale au fost numerotate separat;
  3. Strada nu are o lungime impresionanta ( aproape 100 de metrii) si cam tot atatea trepte, dar odata urcate ajungi la cel mai inalt punct (natural) din Bucuresti, in varful Dealului Filaret. 
  4. Odata ajuns in varf, printre case poti vedea Casa Poporului si cumva pari chiar la nivel cu ea, acoperisuri dezorganizate. De asemenea te surprinde cladirea Hotelului Carol Parc, aflat in Palatul Suter, o casa veche, renovata si care inspira un aer burghez. Cine a fost Suter? Un apropiat al Regelui Carol I, arhitect. Casa a fost consturita in 1906, iar in anii 2000 a fost renovata
  5. In anul 2014 strada si treptele

Wednesday, July 23, 2014

Raftul de calatorie (7) - The Hotel New Hampshire (autor: John Irving)

Daca va decideti pentru o calatorie la Vienna, una dintre recomandarile literare pentru aceasta vacanta este The Hotel New Hampshire de John Irving.

Povestea neobisnuitei familii Bates din New Hampshire, care in anul 1956 decide sa se mute din Statele Unite in capitala Austriei si sa preia conducerea si administrarea unui hotel in centrul Vienei, va va ajuta sa vedeti orasul sub alte aspecte decat un ghid standard.

Romanul urmeaza atat evenimentele importante din viata familei Bates cat si evenimentele politice ale Austriei acelor ani. Dupa ce aflam in detaliu istoria acestei familii, mutarea la Vienna aduce cu ea noi evenimente, experiente si o societate cu totul noua pentru familia americana.

Monday, July 21, 2014

Raftul de calatorie (6) - In Bucuresti fara adresa (autor: Elisabeta Isanos)

Ati avut vreodata un musafir in Bucuresti caruia nu ati stiut ce sa ii aratati sau sa ii povestiti despre orasul vostru? Ati venit vreodata din provincie spre capitala, v-ati plimbat pe strazile orasului si v-ati intrebat oare ce istorii ascund frumoasele cladiri lasate in paragina? 

Daca raspunsul este da, va recomand sa cititi volumul Elisabetei Isanos - In Bucuresti fara adresa.

Indragostita de Bucuresti, cel de azi, cel de ieri si cu siguranta cel de maine, Elisabeta Isanos este pentru orice turist sau locuitor al Bucurestiului cel mai frumos si romantic ghid al strazilor capitalei.

Saturday, July 19, 2014

Raftul de calatorie (5) - O vara misto (autor: Wolfgang Herrndorf)

Cu totii ne dorim o vara altfel, plina de aventuri, de locuri noi, de prietenii legate cu oamenii la care te asteptai mai putin, insa atunci cand esti un pusti de 14 ani, aceasta pare ( si dupa parerea mea, chiar este) aventura vietii tale si nicio alta vacanta nu se va compara cu cea in care ai fost liber!

Viata aparent banala si plictisitoare a lui Maik Klingenberg ia o intorsura surprinzatoare cand il intalneste pe Andrei Chiciasov (sau Chistoc), un pusti rus de aceeasi varsta, permanent mahmur si (aparent) antisocial, iar odata ce scoala ia sfarsit incepe o aventura neplanuita, dar ce abunda de experiente si peripetii la tot pasul. Daca mai adaugam cateva detalii: o lada furata, o dezamagire in dragoste, oameni si caractere diferite, preconceptii (specifice varstei) contrazise, multa inventivitate si imaginatie si o prietenie ce trece dincolo de orice bariera sociala... eu zic ca avem ingredientele pentru O vara misto, asa cum si-a imaginat-o si Wolfgang Herndorf. 
 
Chiar daca pe alocuri pare puerila, pentru ca reda cu multa precizie intreaga poveste prin ochii unui copil ce nu s-a confruntat pana in acest moment cu grijile existentei, cartea te tine cu sufletul la gura, iti starneste curiozitatea, iar atunci cand ai senzatia ca sti ce se va intampla, totul se schimba 180grade.

M-am intrebat, cum ar fi fost sa citesc aceeasi carte, dar la varsta lui Maik, la 14 ani. Oare mi s-ar fi parut la fel de nebuneasca ideea de a-mi scrie numele trecand cu Lada prin lanul de porumb in toiul noptii, m-as fi regasit in povestea lui de dragoste esuata cu Tatiana, as fi indragit-o pe Isa la fel de mult, care ar fi fost oare momentul la care mi-as fi dorit sa ma intorc acasa...sau m-as fi gandit macar la asta stand prins in centura de siguranta langa tirul cu porci rasturnat?

Dincolo de copilarie si pentru ca nu vreau sa va stric placerea descoperirii acestei povesti, O vara misto este imaginea pura unei calatorii de neuitat in cel mai pur mod cu putinta.

Lectura placuta!


Saturday, July 12, 2014

3 destinatii de city-break


City Break-urile sunt o alternativa tentanta atunci cand ai cateva zile libere, concediul cel mare este inca departe, esti pasionat de calatorii sau ai nevoie sa iesi din cotidian, dar nu prea departe de civilizatie.

Istanbul, Roma, Paris, Amsterdam, Londra, Praga, Viena, Napoli, Barcelona, Lisabona sunt printre destinatiile  cele mai solicitate de amatorii de city-break-uri, iar agentiile se inghestuie cu oferte care de care mai colorate. Cu toate astea, cred ca oricare dintre cele 10 destinatii de mai sus merita cel putin o saptamana de vizitare temeinica pentru ca au multe de oferit.

Poate ca m-am obisnuit eu asa, insa prefer sa calatoresc pe cont propriu, sa

Tuesday, July 8, 2014

Viena (4) - Scoala Spaniola de Echitatie

Sursa: http://www.telegraph.co.uk/

Caii dansand balet si facand piruete? 

Oricat de amuzant, incredibil sau curios ar suna, cam asa s-ar rezuma intr-o descriere de cateva cuvinte antrenamentele de dimineata ale calutilor de la Scoala Spaniola de Echitatie. Mi-am dorit foarte mult sa revad aces loc si uite ca am reusit :).

Scoala Spaniola de Echitatie este amplasat in incinta Palatului Hofburg, vis-a-vis de intrarea in Muzeul Sisi si este singura scoala de calarie din lume unde sunt pastrate si practicate, in forma lor originala, vechile tehnici de echitatie. Scoala a fost fondata in 1572, iar caii antrenati erau de origine spanilola, de aici si numele scolii. Astazi caii lipitani aflati in cadrul scolii provin de la o crescatorie de langa Graz, Piber. Calutii sunt negri, iar pe masura ce inainteaza spre maturitate devin albi. 

Nu ai cum sa nu remarci legatura emotionala dintre cal si calaret/antrenor, modul in care comunica si lucreaza impreuna. Fiecare antrenor este singurul responsabil de pregatirea cailor sai, miscarile lor sunt sincronizate si se completeaza, iar fiecare reusita este recompensata cu un cub de zahar. 

Sala este ea insasi o bijuterie, construita in 1729, asemanatoare unei adevarate sali de bal, cu toate ca scopul initial de a oferi tinerilor vienezi posibilitatea de a lua lectii de calarie. Este construita in stil baroc, asemeni intregului palat

Antrenamentele dureaza aproximativ 2 ore (de la 10:00 la 12:00), iar fotografiatul in general (dar mai ales cu blitz) este interzis, pentru ca perturba activitatea cailor.

E o experienta unica pe care va invit sa o traiti in Viena.

Saturday, July 5, 2014

Raftul de calatorie (4) - Colectia "Top 10"

Pomeneam intr-unul dintre articolele anterioare despre colectia de ghiduri turistice vizuale "Top 10" (adica aici). Ei bine, am decis ca merita o intreaga postare special dedicata si un loc in raftul de calatorie. 

De ce? Pentru ca de-a lungul escapadelor mele in afara tarii s-au dovedit a fi extrem de utile, bine-documentate, dar si concise, astfel incat sa iti starneasca curiozitatea, insa sa nu "fure" din farmecul descoperirii fiecarui loc in parte. Cu diferite ocazii am mai avut si altfel de ghiduri, inclusiv Lonely Planet, Fodor, National Geographic etc, insa mi-au parut un pic prea stufoase, incomode de plimbat zi de zi in calatorie, asa ca am ramas la "Top 10" si vi le recomand si voua, daca sunteti inca in cautarea unui ghid turistic simplu si usor de urmarit, usor de carat :), cu descrieri scurte, care doar puncteaza informatiile esentiale, cu harti in care sunt indicate obiectivele, grupate pe zone, cu poze care te ajuta sa reperezi mai usor obiectivele pe care le cauti.

Inca nu am reusit sa achizitionez intreaga colectie (aproximativ 40 de carticele), insa imi propun ca pe masura ce bifez locuri si experiente in bucket-list sau adaug experiente noi, iar ghidurile "Top 10" sa imi conduca pasii in continuare.

Friday, July 4, 2014

Viena (5) - Concertul unei nopti de vara intr-un ambient de poveste

Sursa: http://www.wienerphilharmoniker.at
Aflati in Viena am avut (total intamplator) ocazia sa asistam la un eveniment muzical deosebit sustinut de Filarmonica din Viena, organizat in aer liber, intr-un cadru mirific asigurat cu brio de gradinile baroce ale Palatului Schonbrunn:

Summer Night Concert Schönbrunn 2014


Sursa: http://www.wienerphilharmoniker.at
A fost un moment cu totul special, o imensa sala de concert in aer liber si peste 40000 de oameni (si noi printre ei) reuniti sa asculte

Thursday, July 3, 2014

Exercitiu de imaginatie (2) - Ice-Cream travel guide

E vara, e cald si ce merge mai bine decat un rasfat dulce cu inghetata! Poate va intrebati ce legatura are inghetata cu un blog de calatorie.Ei bine, scotocind internetul am dat intamplator peste un proiect pe cat de dulce, pe atat de interesat. Se numeste:

Ice Cream Travel Guide 

(Ghidul Turistic al Inghetatei)


Si iata legatura! :) E o idee care mi-a placut tare mult si sper ca pe viitor sa mai fac si alte astfel de descoperiri. E un mod inedit de a calatori in diferite colturi ale lumii si sa observi cum un desert pe care il cunoastem cu totii capata forme, arome, culori si intelesuri noi.

Cea care sta in spatele proiectului este o pasionata de calatorii si  evident, de inghetata din San Francisco, pe numele ei Jennifer Ng si asa cum ii place sa spuna: 
"Ice cream is my answer to everything

Obiectivul principal este sa scrie o carte despre producatorii locali de inghetata si retetele lor, iar pana acum s-a intalnit cu reprezentanti din: San Francisco-USA (acasa e totusi, acasa), Vacouver-Canada, Seattle-USA, Columbus-USA, Maila-Philipoines, Taiwan, Los-Angeles, New York, Philadephia, Delaware....dar a ajuns si in Europa: Bologna si Roma, Italia si Turcia.

Proiectul este in derulare, a reusit sa obtina si finantarea, iar acum Jenn calatoreste si aduna informatii despre arome si diferite combinatii, care din care mai ciudate, retete traditionale, producatori locali de inghetata si povestile lor. Ati gustat vreodata inghetata de telina, cu unt de arahite si stafide? Inghetata de portocale rosii? de eucalipt? sau de porumb dulce? Eh...pe site gasiti retetele si povestile lor (a strans deja 31 ), cu poze sugestive si foarte apetisante. 

Bineinteles ca in toate calatoriile sale Jenn se delecteaza din toate aceste "nebunii" si povesteste cititorilor sai pe blogul special dedicat: Ice-Cream Travel Guide


Tuesday, July 1, 2014

Bagajul calatorului (3) - Pe unde mai plecam?


Stiti vorba aceea cu "Iarna imi fac car si vara sanie"? Eu as face o mica schimbare: "Iarna calatoresc si vara calatoresc", dar imi fac rezervare din timp. Acum, abia intoarsa din vacanta, incep incet incet sa imi fac planuri pentru urmatoarea destinatie. De ce fac asta inca de pe acum?

  • Pentru ca am mai mult timp sa ma organizez, sa fac planuri;
  • Pentru ca am mai mult timp sa ma informzez cu privire la zona pe care vreau sa o vizitez, obiective, program;
  • Pentru ca