meniu

Thursday, April 12, 2018

Romania neimblanzita - 6 motive pentru care sa mergi la film

Cu bucurie si totodata emotie am primit invitatia celor de la Auchan Retail Romania de a participa la avanpremiera filmului Romania neimblanzita, cadoul pe care retailer-ul francez il face Romaniei in anul centenarului Marii Uniri. Un dar cu adevarat potrivit, caci parca prea des uitam ca nu suntem singurii locuitori ai planetei si ca natura si frumusetea salbatica, de care ne bucuram in plimbarile noastre, nu sunt vesnice si de neclintit; mai mult e de datoria noastra sa le pastram asa cum sunt - nealterate, neprelucrate si cat mai departe de mediul urban; sa le pastram fragilitatea si magia si sa ne bucuram de ele atunci cand ne ies in cale, caci asa cum spunea cineva la evenimentul de aseara: "spectacolul naturii nu e meritul omului".

Si mai important si in perfect acord cu cele de mai sus este ca filmul documentar Romania neimblanzita este doar primul pas dintr-un proiect ambitios si amplu de responsabilitate sociala initiat si finantat de Auchan, alaturi de TENT - The European Nature Trust. Astfel de initiative la scara larga sunt inca rare si de aceea nu pot decat sa ma bucur ca exista, sunt facute pe bune cu gandul nu doar la imaginea proprie, ci si la educarea publicului larg, la protejarea mediului si remodelarea stilului de viata.

Imi vine foarte greu sa va povestesc despre film fara sa va stric surpriza; asa ca am selectat 6 motive pentru catre trebuie neaparat sa mergeti sa vedeti Romania neimblanzita:

1. Pentru mine, pe primul loc ramane alegerea producatorilor pentru vocea care insoteste povestea Romania neimblanzita - cea a lui Victor Rebengiuc. Personal am asociat-o mereu cu vocea unui bunic sfatos care isi aduna nepotii in jur, fie in fata sobei, fie la umbra merilor din livada si deschide in fata lor o lume magica, a basmelor. De data aceasta d-nul Rebengiuc a deschis in fata audientei lumea magica a naturii in forma pura si ne-a purtat pret de 90 min din varful muntilor si pana la varsarea Dunarii in mare, balansand intre lupta acerba pentru supravietuire si dominarea teritoriului, pana la arta de a fi parinte chiar si atunci cand este doar o chirigita cu obraz alb (asa se numeste specia :)) din mijlocul deltei. Fara doar si poate povestea n-ar fi fost la fel de captivanta fara vocea inconjundabila. Pentru varianta in engleza, producatorii l-au ales pe actorul britanic Mark Strong si imi doresc din suflet ca varianta in limba lui Shakespear sa pastreze acelasi farmec; 

2. Filmul este unul rotund, asemeni romanelor despre care invatam in liceu - incepe si se termina cumva in acelasi loc - in mijlocul iernii, in padurea acoperita de zapada cu ursul care se pregateste de hibernare. E un ciclu fascinant care se inchide perfect, dar care te poarta cand lin, cand alert prin cele 4 anotimpuri, de la munte la campie, de la rasarit si pana la apus, cand prin aer, cand pe pamant si chiar pe sub pamant, intr-o calatorie continua alaturi de vietuitoarele salbatice, pentru care capriciile vremii si schimbarile de sezon sunt cruciale si chiar dicteaza destinul. Pentru realizarea documentarului a fost nevoie de nu mai putin de 12 luni pentru a surprinde toate sezoanele Romaniei, de peste 80.000 de kilometri parcursi folosind 6 tipuri diferite de transport (masină, barca, avion, elicopter, snowmobil si masinuta de golf). 

Sursa
3. Filmarile pentru Romania neimblanzita au avut loc in locuri emblematice pentru peisajul natural romanesc: Delta Dunarii, Histria, Parcul Natural Vacaresti, Viscri, Muntii Piatra Craiului, Muntii Fagaras, Parcul National Cozia, Parcul Natural Vanatori-Neamt, Pesterea Ursilor, Muntii Apuseni, Portile de Fier, Parcul National Cheile Beusnita. Si a fost o ocazie deosebita sa revad, cu alti ochi locuri prin care am calcat, dar si mai buna de a-mi imbogati lista locurilor pe care trebuie sa le vad. Cu toate acestea nu e nici pe departe elogios si cliseistic, ci mai degraba natural, firesc, analitic si documentat in detaliu.

4. Romania neimblanzita este lectie de geografie, de zoologie sau despre Romania de care copil ar trebui sa aiba parte macar o data in viata. E un punct de plecare minunat in organizarea materiei si m-am bucurat cand Tudor Giurgiu a povestit, dupa vizionarea filmului ca exista semnale ca filmul sa constituie actiuni in cadrul Saptmanii Altfel. De asemenea, materialele ramase ca urmare a sutelor de ore de filmare vor fi utilizate pentru mici filmulete educative. Romania neimblanzita este indubitabil un film la care poti merge cu copiii fara teama de a se plictisi, iar fara doar si poate plimbarile in natura vor capata alt farmec stiind ca, in spatele fieare vietati se ascunde o poveste si o lectie de viata.

5. Este evident ca, la realizarea filmului s-a colaborat cu profesionisti si oricand Romania neimblanzita poate concura cu documentarele realizate pentru National Geographics sau BBC. Dezvaluie si mai mult, pune in valoare o latura a Romaniei pe care uitam uneori ca o avem sau pe care uitam sa o pretuim. 

6. Fiecare specie prezentata in film are o poveste si in fiecare dintre ele o lectie de viata, o invatatura cu care pleci acasa. Imaginile surprinse din diferite unghiuri reusesc sa surprinsa latura "umana" a necuvantatoarelor, de la armasarii din padurea Letea in lupta lor dura pentru a-si demonstra suprematia, virilitatea si a-si apara femelele, la latura "materna" a agerei si necrutatoarei acvile, la ursul ce-si face siesta  dupa un ospat cu furnici in mijlocul unei poientie verde si insorite. 

Si, daca mai aveti nevoie de argumente in plus ca sa mergeti sa vedeti Romania neimblanzita, las aici si link-ul catre trailer:


Asadar, voi ce faceti pe 13 Aprilie? Daca inca nu aveti planuri - mergeti la film, iar daca aveti planuri - faceti loc si pentru film. Merita! Desi noi l-am vazut, vom mai merge odata.

No comments:

Post a Comment