meniu

Sunday, May 21, 2017

Raftul de calatorie (23) - Europe: Stanford's Compendium of Geography and Travel (tradusa si adaugita de Sir Andrew C. Ramsay)

Piata de vechituri (si nu numai) Portobello - Londra
Unul dintre cele mai fascinante detalii pentru care apreciez si imi plac pietele de vechituri sunt micile comori pe care le poti descoperi. Da, Bucuria descoperirii, cum ar zice o reclama, este gandul care imi anima fiecare noua plimbare printre zecile de tarabe intesate cu te-miri-ce din "pietele de purici" europene (ca doar pe acestea le-am vazut). Aici gasesti aproape orice, de la bijuterii vintage, obiecte de mobilier, vesela si ustensile de gatit, feronerie, numismatica din diferite perioade, discuri, ziare si pana la kitchosenii si nimicuri (haine vechi, incaltaminte purtata, pahare ciobite si jucarii stricate). Dar, asa cum frumos povesteste si Care Santos in Pofta de Ciocolata, fiecare "vechitura" are o poveste, fiecare smalt sarit, fiecare ciobitura, iar odata ce devi noul ei proprietar, devi la randul tau parte din aceasta poveste.


Alice's - Portobello Londra
Una dintre primele piete de vechituri pe care am vizitat-o a fost Portobello din cartierul cu usi colorate - Nothing Hill. Se intampla in 2011. Magazine de antichitati frumos colorate si decorate, bijuterii vechi, cufere antice, obiecte muzicale, harti, haine, cutii metalice pentru ceai, in timp ce aromele si mireasma tarabelor de mancare te invaluie, iar cantaretii ambulanti iti gadila auzul. DA! Portobello este un loc pe care nu ar trebui sa il ratezi, asa ca, atunci cand a trebuit sa ii recomand prietenului meu cateva obiective pe care e musai sa le viziteze in scurtul sejul la Londra, nu aveam cum sa las Portobello deoparte.

Si uite asa, ajungem la ceea ce vroiam sa va povestesc de fapt in acest articol (cu titlu cam lung si pompos). Urmand lista cu "Must see"-urile din Londra, pe care am avut grija sa o ea cu el, a ajuns si la Portobello si cum suntem amandoi pasionati de antichitati si scotocit cutii dupa lucrusoare peste care a trecut vremea, a descoperit (si apoi achizitionat) una dintre cele mai frumoase si totodata vechi carti asezate pe Raftul de Calatorie.

In coperti verzi si cu litere aurite, titlul isi atrage atentia ca un magnet: EUROPE, apoi, tot pe coperta, o imagine infatisand statuia din Kensington Garden (Londra) reprezentand continentul, parte din monumentul memorial ridicat de Regina Victoria in amintirea printului consort Albert. Intr-o frumoasa alegorie, in care tanara Europa se afla alaturi de un taur (in acelasi ansamblu, Asia este reprezentata alaturi de un elefant indian, America alaturi de un bizon, iar Africa cu o camila).

Cartea a fost publicata in 1885, deci acum mai bine de 130 de ani, iar ceea ce frapeza, fie si numai rasfoind-o, sunt detaliile amanuntite, modul in care este organizata, hartile acurate, dar si ilustratiile extrem de detaliate. Trebuie spus insa ca, aceasta nu este o lucrare originala, ci reprezinta edita trandusa in limba engleza si imbunatita a unei lucrari publicata initial in Germania, in 1877.

Lucrarea originala se numea “Die Erde und ihre völker”, care in traducere libera inseamna Pamantul si popoarele sale. Un titlu ambitios, sustinut insa de complexitatea lucrarii ce o completeaza. Amuzanta oarecum este prefata, in care autorul englez incerarca sa se disculpe in fata cititorilor sai (englezi) spunand ca "daca cititorului i se va parea ca teritoriul german si locuitorii sai sunt prezentati in termeni mai elogiosi decat restul populatiei europene, motivul este ca autorul initial al lucrarii era neamt; cu toate acestea el (adica englezul :) ) a dorit sa pastreze cat mai mult din scriitura originala, dar si sa se tina departe de o astfel de abordare.". Citind lucrarea nu ai cum sa nu constati ca Sir Andrew Ramsay nu prea s-a putut stapani in a-si lauda tara si realizarile marete ale acesteia, precum si contributia la construirea lumii civilizate (ce-i drept la momentul respectiv Imperiul Britanic era o forta de necontestat).

Lucrarea este compusa din doua parti, dintre care prima prezint o descriere a Europei fizice, cu capitole dedicate fiecare tari in parte, iar cea de-a doua se concetreaza in principal pe locuitorii Europei, pe viata acestora, organizarea societatii si alte aspecte ce tin in special de geografia politica. Cartea este presarata cu 62 de xilogravuri alb-negru infatisand diferite repere ale vietii urbane (ex. Catedrala din Stuttgard), rurale (ex. case traditionle rusesti, sate, etc), dar si exemple de port popular din diferite regiuni (Valahia, Spania, Rusia, etc). Alaturi de acestea 15 harti de geografie fizica sau politica color infatisand Europa (partial sau total) si o serie intreaga de tabele si statistici te ajuta sa iti faci o imagine cat mai clara asupra Europie de la finalul secolului XIX.

Recunosc ca nu sunt o cunoscatoare a tehnicilor de tiparire sau a nivelului la care geografii, sociologii, antropologii si cartografii reusisera sa "descopere" si sa documenteze lumea in care traiau, insa la momentul respectiv, insa lucrarea de fata imi pare a fi extrem de complexa, bine documentata si mai cu seama realista (si fi spus si echidistanta, daca nu as fi sesizat cateva exceptii :) )

Am citit, aproape pe nerasuflate capitol despre romani. Da, exista la momentul respectiv un oarecare interes si pentru aceasta parte de Europa. Sunt interesante observatiile despre viata de la sat si mai cu seama viata de familie din mediul rural, in care fetele se casatoresc de tinere, iar pe la varsta de 18 ani au deja 2, 3 copii, poate chiar mai multi, iar ingrijirea acestora, dar si cea mai mare parte a treburilor gospodaresti le revin, in timp ce barbatul, odata insurat, cam uita de indatoririle casnice. Sunt mentionate si principalele orase, in special Bucurestiul si Iasiul, dar si discrepanta majora intre resedintele famililor nobiliare si mizeria ce dainuia prin mahalalele de la oras.

O astfel de lucrare iti deschide o noua perspectiva a lumii si a nivelului de civilizatie, a comportamentelor daunatoare pe care din pacate le-am perpetuat, dar mai ales asupra diferentelor dintre nivelul de educatie vestic, fata de estul Europei.

E o lectura, pe care, daca aveti ocazia v-o recomand :)

No comments:

Post a Comment