meniu

Saturday, April 30, 2016

Takumi - coltisorul japonez din Bucuresti

Ultimele carti pe care le-am citit surprind Japonia in diferite perioade istorice, dar fie ca este vorba despre Japonia secolului XIX din Ultima concubina, fie de cea de dupa cel De-al Doilea Razboi Mondial descrisa in Vechiul Oras Imperial sau de Japonia moderna din Imparateasa, toate surprind caracterul traditionalist, plin de simbolistica al acestei tari. Rigoarea cu care fiecare obicei este indeplinit (de la ceremonia ceaiului la ofrandele aduse zeilor in templu, la machiajul gheiselor sau chiar simpla imbracare a chimonoului) sau atentia si multitudinea de intelesuri ascunse pe care fiecare tesatura, pictura sau caligrafie o inglobeaza, m-au determinat sa incerc sa aflu cat mai mult despre cultura nipona. Si, cu toate ca experientele mele de calatorie de pana acum s-au rezumat la teritoriul european, prin intermediul fiecarui capitol din cartile amintite, am mai facut un pas spre Japonia florilor de cires si a atingerii de matase. Cu siguranta ca Japonia zilelor noastre este mult tehnologizata si poate imaginea surprinsa in cele trei romane nu mai are prea mult a face cu realitatea cotidiana, dar cu toate acestea cred in continuare ca rafinamentul si delicatetea unor astfel de traditii si simboluri nu pot fi date uitari, chiar si in fata celei mai avansate tehnologii.

Asa ca mare a fost bucuria sa aflu ca saptamana trecuta s-a deschis in Bucuresti primul magazin japonez, cu rafturi pline de obiecte de ceramica si artizanat, venite tocmai de la mama lor si nu imitatii facute pe vapor. Magazinul se numeste Takumi, face parte din grupul Humanitas si s-a deschis in locul fostei librari Humanitas din curtea Green Hours. 

Numele sau nu a fost intamplator ales, caci Takumi inseamna artizan, iar pe rafturile sale si-au gasit locul creatii ale micilor ateliere si firme de familie care au pastreaz si transmis tainele mestesugului de la o generatie la alta.

A fost o adevarata delectare sa pot privi atat de aproape fiecare detaliul al elegantelor si delicatelor evantaie si umbrelute din matase sau hartie de orez, pictate manual, ceainicele din ceramica, metal sau lemn, seturile de ceai, betisoarele si alte ustensile pentru preparat si servit masa si pret de cateva secunde in fata mea s-au derulat, asemeni unui film, descrierile din  Ultima concubina. Alaturi de ele, pe rafturile din Takumi si-au gasit locul mici statuete decorative (gheise in kimonouri elegante, atent lucrate, pisicile maneki care parca iti zambesc prietenos si atag norocul, papusele  kokesi din lemn, iar pe umerase asteptau cuminti sa fie descoperite kimonouri si portofele cu broderii sofisticate, atent lucrate, in culori vii,ce surprind temple, gheise, motive florale, etc. Pentru cei nu foarte familiarizati cu arta si obiceiurile nipone, fiecare obiect vine insotit de scurte povesti despre regiunea din care provine fiecare obiect, tehnicile de prelucrare sau despre materialele folosite, precum si de instructiuni detaliate de utilizare. Astfel, chiar si ochiul mai putin cunoscator sau neinformat poate intelege ce comoara tine in mana.

De pe aceste cartonase am aflat, de pilda ca ceainicele din prefectura Iwate din nordul Japoniei, ce poarta numele nobilului Nanbu Toshinao, au luat nastere acum mai bine de 400 de ani din pasiunea acestuia pentru ceremonia ceaiului, dar si a resurselor mari de fier ce se gaseau in regiunea pe care o stapanea. Fiind lucrate din fonta, acestea sunt foarte grele (asadar, atentie cum le manuiti), dar au avantajul ca pastreaza caldura mult timp si o distribuie uniform.



Sursa
De asemenea, coloristica ceramicii traditionale japoneza, in care rosul pe fond inchis se distinge prin eleganta, devine prin micile detalii este o impletire armonioasa de simboluri. Un exemplu sunt anotimpurile, stilizate prin florile de cires roz (Sakura), ce reprezinta primavara, alaturi de frunzele de artar, intruchipand toamna.

Chiar daca preturile ar putea parea cam maricele, cu siguranta obiectele de pe rafturile Takumi sunt deosebite si pot constitui o idee inedita de cadou, o surpriza eleganta ce va fi apreciata de cel/cea careia ii este destinata.


Takumi a fost pentru mine o poarta spre cultura nipona, pe care, incet, incet incep sa o descopar si sa o apreciez. Mi-as dori ca, in viitorul apropiat sa gasesc aici si gustul Japoniei, nu doar imagine ei (e o sugestie de extindere, pe care mi-as dori sa o regasesc aici).

Informatii practice:

Localizare: Calea Victoriei 120 (gradina Green Hours)
Program: luni pana sambata intre orele 11.00 - 20.00

No comments:

Post a Comment